God kommunikasjon – bedre helse
God kommunikasjon …
- gir en mer effektiv konsultasjon for både pasient og lege
- øker nøyaktighet og effektivitet i diagnostikken
- øker legens og pasientens fornøydhet
- gir en bedre terapeutisk relasjon
- gir pasienten bedre helse
- øker pasientens etterlevelse av foreslått behandling
- forebygger klagesaker
Invitasjon
I anledning årets Forskningsdager inviterer Foreningen for kroniske smertepasienter, Norsk Forening for Allmennmedisins faggruppe for klinisk kommunikasjon og Blærekreft Norge til heldags seminar om klinisk kommunikasjon på
Litteraturhuset i Oslo
Wergelandsveien 29
lørdag 28. sept. kl. 10 – 16
Vi har fantastiske foredragsholdere og gleder oss stort til å sette fokus på et så viktig tema som klinisk kommunikasjon – samhandling og samtale mellom pasient og helsearbeider. Inngang er gratis og vi byr på gratis lunsj til de som kommer (så langt det rekker).
Programmet spenner fra dyptpløyende grunnforskning til enkel kvalitativ kartlegging, formidlet med og uten lysbilder, som foredrag eller rollespill. Vi har med oss to professorer, en sosiolog, en sykepleier, en advokat, fire leger, en psykolog, en cellebiolog og et ukjent antall ildsjeler. Enten man er blant landets fremste fagperson på feltet eller ikke vet annet om helse enn at hodet sitter på toppen av kroppen, kan vi love at man går hjem fra dette arrangementet med ny kunnskap om noe som har vakt interesse, og noe som har fått tankene til å surre.
Videre nedover presenterer vi de som skal bidra, og enda lenger ned, under deleknappene, finner du selve programoversikten.
De som skal bidra
Konferansier er Kjetil Askeland – programlederen fra NRK-serien “Hva feiler det deg?” Kjetil er selv lege og holder for tiden på å spesialisere seg i øre-nese-hals-medisin på Ahus. Han ønsker å bidra til at temaet klinisk kommunikasjon kommer høyere opp på dagsorden fordi det har så stor betydning både for pasientene og for helsearbeiderne.
Mette Berget Bråthen er konstituert Pasientombud i Oslo og Akershus og Sosial og eldreombud i Oslo, hvor hun har jobbet siden mars 2022. Av utdanning er hun jurist og har i mange år jobbet som advokat hos Personskadeadvokat1, deretter 2 års praksis som dommerfullmektig i Romerike og Glåmdal tingrett. Hun vil fortelle om hvordan dårlig eller mangelfull klinisk kommunikasjon får konsekvenser for Ombudets arbeid, litt om ansvarsfordeling og kanskje litt om hvordan man kan komme videre.
Harald Sundby er spesialist i allmennmedisin, nå fastlege i Molde kommune på øya Midsund. Han har tidligere jobbet som fastlege på Kalvskinnet i Trondheim, som overlege ved Smerteklinikken på St. Olavs hospital og som universitetslektor i lege-pasient-kommunikasjon ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. Sundby leder nå Norsk forening for allmennmedisins faggruppe for klinisk kommunikasjon. Han vil, sammen med Arnstein, Mari og Mattias, forsøke å gi forsamlingen et lite innblikk i hvordan man underviser leger i kommunikasjonsfaget ved NTNU.
Hvis du vil vite mer om ham, kan du lese en artikkel som heter “Velkommen til dr. Sundbys verden“, publisert i Utposten nr. 2/2023. Der beskrives han som “en ordkunstner, en reglesmed, et oppkomme av kreativitet og ideer”. God lesning.
Simone Kienlin er sykepleier, Ph.D.-stipendiat og spesialrådgiver for samvalg i Helse Sør-Øst. Hun har gjennom flere år utviklet og forsket på intervensjoner, altså noe man gjør, for å fremme samvalg i helsetjenesten. Dette inkluderer blant annet utvikling og evaluering av et rammeverk for kompetanseheving for helsepersonell, «Klar for samvalg». Ulike tiltak for pasienter er også ting hun har jobbet med.
Hva samvalg er? Samvalg er en prosess der helsepersonell sammen med pasient kommer frem til og tar beslutninger om undersøkelses- og behandlingsmetoder, i situasjoner hvor det finnes reelle valgmuligheter.
Samvalg er aktuelt i medisinske og helsefaglige beslutninger som innebærer valg mellom flere tilgjengelige og forsvarlige behandlingsalternativer, der pasientens egne prioriteringer er viktige. Samvalg skal sikre at helsepersonell gir tilstrekkelig, presis og relevant informasjon om hva pasienten kan forvente av alternativene, og helsepersonell får kunnskap om hva som er viktig for pasienten. (Kilde: https://samvalg.no/samvalg/)
Marianne Inez Lien er sosiolog og jobber med et doktorgradsprosjekt om menn, maskulinitet og omsorg i sykepleieprofesjonen. I tillegg jobber hun som universitetsbibliotekar ved forskningsstøtteavdelingen for Humaniora og Samfunnsvitenskap ved UIO. Marianne har vært koordinator for norsk nettverk for likestillingsforskning og gjesteforsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO, og utreder ved Proba samfunnsanalyse i Oslo. Hun er også styremedlem i Reform – ressursenter for menn. Blant annet. Så hvordan er det; snakker menn annerledes om helse enn kvinner? Kom og hør hva Marianne fant da hun snakket med sykepleierne.
Arnstein Finset er en av nestorene i kommunikasjonsfeltet. Arnstein er psykologspesialist, dr.philos. og professor emeritus ved Avdeling for medisinsk atferdsforskning, Institutt for medisinske basalfag ved UIO. Han har lang erfaring fra klinisk psykologisk arbeid innen rehabiliteringsmedisin og nevropsykologi, og fra forskning, undervisning og formidlingsarbeid om kommunikasjon i helsetjenesten. Finsets forskning retter seg spesielt mot emosjonell kommunikasjon i samtaler mellom pasient og behandler. I tillegg er han styreleder i Norsk Forening For Atferdsmedisin og Helsepsykologi.
Finset har skrevet flere lærebøker: “Skreddersydde samtaler” sammen med Pål Gulbrandsen. “Den kliniske samtalen” sammen med Einar Kringlen. “Helse, sykdom og atferd” sammen med Per Vaglum. OG bidratt til boka Psykiske reaksjoner ved somatisk sykdom (red.:
Hodeskade, virkninger og behandling av ulike typer hodeskader” sammen med Jan Magne Krogstad.I 2018 ble Finset utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kgl. Norske St. Olavs orden for sitt arbeid med kommunikasjonen mellom behandler og pasient. Og til slutt: Han er sjefsredaktør for tidsskriftet Patient Education and Counseling – International journal for Communication in Healthcare fra Elsevier Science. Han skal innlede om hvordan kommunikasjonsundervisningen foregår på medisinstudiet, og hva resultatene viser.
Mattias Naranjo og Mari Skeibrok stiller velvillig opp som rollespillaktører i Harald Sundbys demonstrasjon av kommunikasjonsundervisning. Begge er ferdige med legestudiet; Mattias er i spesialistløpet til å bli allmennlege og Mari det samme til å bli pediater (barnelege).
Timeplan
Lørdag 28. sept.
- 10:00
- Seminaret starter
- 10:10
- Hva går galt når det går galt hos legen?
- Konsekvensene av dårlig klinisk kommunikasjon
-
Foredragsholdere:
Mette Berget Bråthen
- 10:45
- Hvordan lærer leger å kommunisere?
-
Foredragsholdere:
Dr. med. Harald Sundby, Mari, Mathias, Nabeel Yousaf Khan, Prof. em. Arnstein Finset
- 12:15
- Lunsj
- 13:00
- Kan man se empati på MR-bilder?
-
Foredragsholdere:
Prof. Dan-Mikael Ellingsen
- 13:35
- Kjønn og kommunikasjon innen helsefeltet
-
Foredragsholdere:
Sosiolog Marianne Inez Lien
- 14:10
- Kort pause
- 14:30
- Ingen beslutning om meg uten meg
- Om samvalg - hva og hvordan?
-
Foredragsholdere:
Spesialrådgiver HSØ Simone Kienlin
- 15:15
- Foreningen for kroniske smertepasienter
- Presentasjon av foreningen
-
Foredragsholdere:
Styreleder Rune-Armand Strømberg
- 15:35
- Hva fant vi?
- Presentasjon av Blærekreft Norge og vårt prosjekt om klinisk kommunikasjon
-
Foredragsholdere:
Cand. Scient, ph.d. Ranveig Røtterud