fbpx

Det finnes håp!

Han jobbet som sykepleier ved hjertekirurgisk avdeling ved Universitetet for Alabama i Birmingham (UAB) da han plutselig en dag satt der, på legens kontor, og hørte at han hadde fått blærekreft med T-kategori 3. Det betyr at svulsten hadde vokst gjennom muskellaget i blæreveggen og det er i praksis ensbetydende med spredning til resten av kroppen. Men ikke bli deprimert ennå før du har lest videre.Campbell

Han var 43, han var fagutdannet og jobbet i helsesektoren, han var truet på livet – til angrep! Han gikk løs på det som var kjent og skrevet om blærekreft og ble snart nærmest ekspert på egen sykdom, en ikke ukjent situasjon for mange andre pasienter også.

Han oppdaget også at det var lenge siden det var skrevet noe i fagtidsskrifter om blærekreft, så han satte seg ned og skrev en fagartikkel om blærekreft til det internasjonale tidsskriftet Nursing: “Bladder cancer: revealing news about a hidden threat.”

Noen få år gikk, så kom kreften tilbake. Inn til mer behandling, denne gang også kjemoterapi (cellegift). Etter å ha kommet seg sånn nogenlunde på beina tok  han pennen fatt igjen. Ikke flere fagartikler, men bok om de fysiske og følelsesmessige sidene ved sykdommen: A Place I Didn’t Want to Go: My Victory Over Cancer. Boka kan blant annet kjøpes på Amazon.com.

I en reportasje i The UAB Reporter forteller han mer om hvordan han ble så nedkjørt av kjemoterapien at han holdt på å gi opp. Men onkologen lot ham ikke gjøre det: “My oncologist, in his wisdom, disregarded my complaints and pressed on with my therapy. I later learned a great quote from Winston Churchill who said, “When you’re going through hell, keep going.”

(Oversatt: “Min onkolog så i sin visdom bort fra mine klager og presset på med behandlingen. Senere fikk jeg høre et flott sitat av Winston Churchill som sa: “Når du går gjennom helvete, fortsett å gå!”)

Etter suksessen med boka (utgitt i 2011) begynte han i mars 2012 å skrive en blogg: “Overcoming cancer“.  Og vet dere noe rart: den blir fremdeles videreført. Han lever! Det er nå sju år siden han var ferdigbehandlet, han er en av dem som med god margin har passert fem-årsgrensen for kreftoverlevelse og kan kalle seg “langtidsoverlever”. Med et slikt utgangspunkt er det rett og slett fantastisk.

22. oktober i år ble han intervjuet på TV24s East Alabama Today show.

Var dette akkurat det du trengte nå for å gå løs på noe du ikke vet helt hvordan blir? Lykke til, og keep going!

 

PS: Han er baptist og gir naturlig nok Gud æren for at han ble frisk. Vel og bra, så lenge Gud også har utstyrt seg med gode hjelpere på jorden og ikke satser på å gjøre jobben alene. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.