fbpx

En virkelig lady

Dr. Mary Archer, eller Lady Archer of Weston-super-Mare, er en britisk forsker og en av Europas ledende eksperter på solenergi. Hun er også velkjent i Storbritannia som den tålmodige og lojale konen til sin mann, Jeffrey Archer. Mannen har vært skandalisert forfatter og politiker. Han var parlamentsmedlem for det konservative partiet, og ble livstidsmedlem av overhuset i 1992. Hans politiske virke endte da han måtte trekke seg som ordførerkandidat for London etter at han ble dømt for mened og fengslet. Rettsaken handlet om betaling til en prostituert, hvilket av lorden ble beskrevet som ”veldedighet”.

Men tilbake til ladyen. Hun fortalte til pressen i august i fjor at hun hadde gjennomgått en omfattende operasjon for blærekreft. Hun fikk satt inn en ileal ortotopisk blæresubstitutt, hvilket betyr at de tok en halvmeter av tynntarmen hennes, sprettet opp, sydde sammen og lagde en ny blære av den. ”Avansert rørleggerarbeid”, kommenteres det. Operasjonen tok sju timer og ble gjennomført på det lokale sykehuset hvor hun har vært styremedlem i 18 år og styreleder de siste 9.

Grunnen til at Lord og Lady Archer gikk ut i pressen med dette etter 10 måneders taushet var for å inspirere andre som har eller får den samme sykdommen, som er mye mer vanlig hos menn enn hos kvinner.

Det første symptomet som meldte seg var blod i urinen. Overraskelsen var stor da beskjeden om blærekreft kom, siden hun ikke hadde noen av de kjente risikofaktorene hankjønn, røyking eller stort alkoholforbruk. Hun tror selv at sykdommen kanskje kan ha noe å gjøre med hennes studier og undervising i kjemi tidligere i karrieren, hvor hun jobbet med helseskadelige stoffer på laboratoriet.

Svulsten var høygradig malign, det vil si aggressiv, men hun ble diagnostisert i et tidlig stadium og hadde derfor gode sjanser for at operasjonen ville gjøre henne kreftfri. Hun fikk immunoterapi (stimulerte immunsystemet til å gå løs på kreftcellene) før operasjonen med midlertidig virkning, men tilbakefallet kom i løpet av uker og hun ble deretter operert. ”Det er en formidabel operasjon for kirurgen, for ikke å snakke om pasienten”, sier hun i intervjuet som kan leses på engelsk her.

Denne sykdommen rammer både høy og lav.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.