fbpx

Hva bønder i Oppstryn klarer å avle fram

Denne blærekreftbloggingen begynner akkurat nå å ligne avansert frimerkesamling eller plastpose-samling; det bringer fram ny informasjon som ingen ellers ville tenkt på å fremskaffe. Det kalles vel kuriøst, gjør det ikke?

 

Vi skal til TINE, altså god, norsk mjølk. Og deres nye reklamestunt: presentasjon av noen av de gårdene hvor mjølka produseres. Vi skal til Sogn og Fjordane, til Stryn kommune og til Oppstryn. Der ligger garden Brekke. -Utrolig flott sted, bare gå inn og se på de nydelige bildene i videosnutten (trykk på den blå teksten så kommer du dit).

Garden Brekke i Oppstryn har nok gjennom tidene opplevd både rike og trangere kår. Fra norske garder rant det en periode ut emigranter til Amerika. Til “the land of hope and glory” kom det ei jente som het Brekke til etternavn.

Jenta ble mor til (iallfall) ei jente som i sin tur ble mor til to gutter. Drew er advokat i New York. John fikk blærekreft, oppdaget hvor lite kjent sykdommen er og hvilke følger det har for pasientene, og startet Bladder Cancer Advocacy Network -BCAN. Les litt om hans historie om hvordan og hvorfor her.

John ble syk i juli 2000 og døde i juni 2008. Enka driver organisasjonen videre, sammen med dyktige fagfolk og andre dedikerte. Hjemmesida deres har i snitt 2000 besøk hver uke.

Vi vet at Johns norske forfedre kom fra Stryn og Voss. At de kom fra Brekke er noe jeg har regnet meg fram til på bakgrunn av mormorens etternavn, uten å ha fått det bekreftet ennå, men muligheten er jo særdeles tilstede.

TINEs nye profil.

Nå er altså denne garden plukket ut blant tusenvis av andre til å representere det nesten ultimate norske. Det skyldes nok god agronomi og utnyttelse av lokale ressurser.

Driftige folk på Brekke, både nå og før. Skål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.