fbpx

Hvem skal man spørre?

Kjennes hodet ut som innsida av en tørketrommel? Full av inntrykk og begrep som du aldri før har hørt? Ringer det i ørene av skumle uttrykk og forferdelige tanker? Og så står du der, som en annen Hercule Poirot, eller Columbo for dem som husker ham, og får ikke ting til å stemme. Noe er galt, men hvor? Og hva?

Hvem kan du spørre? Og ikke minst: Hva skal man spørre om?

Start inne på sykehuset. Kan du ringe legen? Kontaktsykepleier? Kreftsykepleier? En annen lege? Sosionom?

Utenfor sykehuset: egen fastlege, Kreftforeningens kreftlinje (800 57338), din egen pasientorganisasjon (blærekreftpasienter har ingen egen organisasjon, bare så det er nevnt. Til gjengjeld har de facebook-gruppa Blærekreft. Har du ikke vært der, så be om å bli medlem. Du kan når som helst gå ut igjen.)

Videre: Søk på nettet, men vær nøye med å se etter hvem som eventuelt betaler for/tjener på den informasjonen du får, altså hvem som driver nettstedet. Gå etter pengene!

Sosiale medier, men vær obs på at de som er der inne kan ha misforstått spørsmålet, hatt helt andre personlige erfaringer enn det du har, har en annen kreftsykdom (inkl. spredningsbilde og aggressivitet) eller er litt skrudde i hodet sitt de (vi :)) også. (NB: “skrudd” er ment spøkefullt, ikke nedvurderende, som et uttrykk for at vi alle av og til møter andre som har et svært forskjellig syn på det meste, fra det vi selv har. Men hvem har “rett”?) Husk forøvrig å sjekke hvor gammel informasjonen er, det kan være forklaringen på at to forskjellige prosedyrer angis for samme problem/situasjon. Dersom du søker opp nettavis-artikler så vær oppmerksom på at også gamle artikler omgis av dagsaktuelle saker, og ser dermed helt ferske ut. Dersom det gjelder behandling, sjekk at den er testet og funnet effektiv på tilstrekkelig mange andre pasienter i nøkterne, kje-de-li-ge rapporter og fagartikler. Og husk at mennesker med for lite kunnskap i bunnen kan tro på så mangt, bare det er godt lagt fram av en annen som også tror på det samme. Det siste inkluderer fagfolk som beveger seg på kanten av eller utenfor sitt eget domene.

Det var HVEM. Men så, en gang til: HVA skal du spørre om? Du kan be om kopi av journalen din, for å få vite hvilke uttrykk, betegnelser og begreper som er brukt om din sykdom. Du kan sjekke oppslagsverk på nett eller bibliotek. Du kan snakke med noen du kjenner som jobber i helsevesenet, og som kan forklare iallfall noen av de enkleste tingene slik at noe faller på plass, og du kan spørre i nettsamfunn som facebook-gruppa Blærekreft. Dersom du mener du har grunn til å tvile på at den behandlingen du får er den du bør ha, så be om en ”second” opinion”, en selvstendig, ny vurdering av en annen lege.

Noen som har flere gode tips?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *