fbpx

Ny medisin mot flate blærecarcinomer, CIS, under utprøving

For to dager siden ble første pasient inkludert i en fase II-studie på et nytt medikament  mot blærekreft. Medisinen skal brukes inne i blæra og erstatte BCG, hvis den virker så bra som produsenten håper. Middelet som foreløpig har det klingende navn TMX-101 (høres ut som en motorsykkel-modell, spør du meg) er utviklet av et sveitsisk selskap som heter Telormedix. Studien foregår i USA.

Det er bare noen få pasienter som skal få dette i første omgang. Hensikten er å se hvor effektivt det er gjennom seks behandlinger.

Illustrasjon av en Toll-like receptor  laget av David S. Goodsell/RCSB PDB: http://www.rcsb.org/pdb/101/motm.do?momID=143
Illustrasjon av en Toll-like receptor laget av David S. Goodsell/RCSB PDB: http://www.rcsb.org/pdb/101/motm.do?momID=143

Firmaet jobber med noe som heter “toll-like receptor 7 (TLR7) small molecules” (=”han som ligner på Toll”. -Er det noen som tenker Andrè Bjerke?). Toll-like receptor kan du lese mer om her.  Det er en familie av proteinmolekyler som er ansatt i immunforsvaret vårt. Telormedix lager små-molekylære agonister, aktivatorer, slik at disse små proteinarbeiderne gjør en enda bedre jobb med å forsvare kroppen vår mot angrep utenfra. Dette gir medisiner som ikke fungerer så bra dersom de tas inn i tarmkanalen eller blodbanen, men de fungerer godt hvis de smøres på huden eller som her, skylles rundt inne i blæra. Disse småttingene (dvs. noen fettere) har vist seg å være effektive mot hudkreft, så det er berettiget håp om at dette også vil fungere for blærekreft. Detaljer om studien finner du her.

Et morsomt 3D–bilde av TLR7-strukturen finner du her. Aktiverer du bildet kan du rotere og bevege det i alle retninger. Sjekk også ut hva du kan gjøre via høyre museknapp. Kanskje du vil ha denne som skjermsparer?

Dr. Johanna Holldack, administrerende direktør i Telormedix, kommenterte:
“Det er flott å starte 2013 med betydelig fremgang i å fremme vårt produkt TMX-101 i
klinikken, siden vi tror at det vil gi flere fordeler fremfor dagens standard
behandling med BCG. Neal D. Shore, MD, medisinsk direktør i Carolina urologiske Forskningssenter og ansvarlig forsker i denne utprøvingen, tilføyde:
“TMX-101 har allerede vist en sterk sykdomsmodifiserende cytokin-respons i en klinisk
studie med pasienter med ikke-muskel-invasiv blærekreft (NMIBC). CIS
er åpenbart en mer aggressiv kreft, men vi vet at den svarer godt på
immunterapeutiske intervensjoner. Vi er derfor svært håpefulle til at det å målrettet ramme TLR-7 med TMX-101 vil vise seg å være et vellykket og effektivt behandlingsalternativ for disse pasientene.”

Vi krysser fingrene! -Og bena?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *