fbpx

Ny test for blærekreft under utvikling

En ny urintest til bare £ 10 (ca. 90 kr) vil kanskje kunne diagnostisere blærekreft på et mye tidligere stadium, noe som gir pasientene en bedre sjanse til å overleve.

Etter at utprøving på nesten 500 pasienter har vist at den enkle testen er pålitelig, har forskerne begynt å utvikle en testpinne, lik en graviditetstest, som kan brukes av allmennleger. Den kan brukes for å overvåke mennesker med størst risiko for å utvikle sykdommen, som f.eks. røykere.

Professor Hardev Pandha, som jobber ved University of Surrey og har ledet forskningen, fortalte Sky News at han håper testen kan være tilgjengelig innen to år.

pandha testen“Vi vet at jo tidligere sykdommen oppdages og jo tidligere behandlingen får startet, jo bedre resultater,” sa han. “Aggressive kreftformer krever svært tidlig intervensjon.” Forskningen, publisert i European Journal of Cancer, viser at et protein som kalles EN-2 blir utskilt av blærekreftceller og kan bli påvist i urin.

I Storbritannia (UK) utvikler i underkant av 10 500 pasienter blærekreft hvert år. Nesten 5000 dør årlig – mer enn det totale antall drept av hudkreft, livmorkreft og testikkelkreft (i Norge: ca 1300 nye og 370 dødsfall).

Morten Frisch fikk diagnosen først da han la merke til store mengder blod i urinen sin.
Da hadde svulsten rukket å bli aggressiv og hadde spredt seg, og selv om kirurger fjernet svulsten har kreften kommet tilbake. “Hvis denne testen hadde vært benyttet på meg ville de ha plukket opp min blærekreft på et mye tidligere tidspunkt – ingen tvil,” sa han.

Urinprøven kan også brukes til å overvåke pasienter etter at de har fått behandling. Slik det nå er, må pasienter ha et kamera inn i blæren hver tredje måned. Kontrollene er ubehagelige og koster NHS (det britiske helsevesenet) £ 100 millioner i året.

Matthew Perry, kirurg og rådgiver for den ideelle organisasjonen Action on Bladder Cancer, sier at en god urinprøve kan gjøre en stor forskjell. “Enhver test vi kan bruke til tidlig screening, som er enkel og billig å kjøre og er ikke invasiv, (og med god sensitivitet og spesifisitet, -min anmerkning) ville være en bonus for oss,” sa han. “Det er den hellige gral for blærekreftdiagnostikk i øyeblikket.” Forskerne gjennomfører nå ytterligere studier av testen. De håper som sagt at den kan være tilgjengelig om så lite som to år.

Hvis dere går inn på det opprinnelige oppslaget på Sky News, ser dere at proteinet som detekteres kalles NO-2. Det er feil, jeg har sjekket. Og ser dere videoen, sier de riktig der. Innledningen til den originale fagartikkelen som dette bygger på, ligger her. EN-2 (Engrailed-2) er en såkalt transkripsjonsfaktor, altså et protein som er med og regulerer produksjonen av andre proteiner. Hvis du går inn på fagartikkelen ser du at sensitivitet og spesifisitet ikke er eksepsjonelt gode, de er omtrent som for de metodene vi har i dag. Sensitivitet betyr at testen fanger opp alle som SKAL fanges opp, dvs. alle som har sykdommen. Spesifisitet betyr at den BARE fanger opp de som skal fanges opp, altså at den ikke stempler folk som syke når de faktisk er friske. Testen gir bedre og bedre resultat jo mer alvorlig sykdommen er, og det er jo bra. Men som screeningtest er det viktig at den er nøyaktig og presis hos de som bare så vidt har sneven av sykdom. Det er jo mye av hensikten med en slik test. Og der er ikke denne testen spesielt god.

En annen ting som ikke nevnes, er at EN-2 også har vært testet ut som markør for prostatakreft, siden den også produseres i prostatakreftceller. Den kan altså ikke skille mellom ulike kreftformer i urinveiene.

Det som er bra, er at den er billig, enkel og ikke-invasiv, altså at man ikke behøver å stikke ting inn i kroppen på pasienten for å undersøke. Det er  nok derfor den er tenkt brukt i befolkningsgrupper med høy risiko for å utvikle kreft, og ved behandlingsoppfølging.

Jeg lurer forresten på om det ikke er en nordmann som blir intervjuet i den videoen….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.