Pasienten i seg selv har vel ikke blitt helelektronisk ennå, men er du en av dem som bruker nettet flittig til å finne ut mer om din egen eller andres sykdom, søke et skjebnefellesskap eller rope ut frustrasjoner?
Ny teknologi gir nye muligheter for de som evner å utnytte den, forskyver gamle maktstrukturer og redefinerer virkeligheten i noen grad. Ved å søke informasjon og utdanne seg selv blir man i stand til å ta en likere (altså mer lik, ikke bedre) rolle i pasient-helsearbeider-forholdet og tilrøver seg mer makt på bekostning av motparten. Dette forholdet tar Maria Gjerpe (jeg tenker alltid Maria Gripe når jeg tenker på henne, men det er en HELT annen dame) opp i et blogginnlegg på Helsedirektoratets nettsted for diskusjon om nettportalen Helsenorge.no; helsenorgebeta.net.
Maria Gjerpe er lege og pasient (ME) og dyktig blogger. Marias Metode har nylig fylt tre år, den lå tidligere på wordpress.com men har nå fått sitt eget domene. Hun har fått mange følgere på grunn av sin dyktighet og gode penn (OK, tastatur:), og kan varmt anbefales.
I overskrifta er e-en gitt betydningen «elektronisk», eller noen tenkte kanskje «elektrisk»? Samma det. Maria tar også opp begrepet «empowered»= «den-som-har-fått-styrke» på indianerspråk, den som er blitt myndiggjort som Maria oversetter det med.
Heri ligger styrkeforholdet og vipper frem og tilbake. Det er bra. Ei dumphuske som står i kraftig ubalanse er ikke noe morsom. Men legg merke til at når du er oppe går det like etterpå rett ned, og med tyngden på din side blir det ditt ansvar å få huska opp igjen. Eller sagt på en annen måte: du må tåle å bli forelagt et valg om behandling sånn eller slik, og ta ansvar for det du putter i deg og gjør med kroppen din. Det passer sånne som meg utmerket, men noen blir redde eller overrasket.
Ta en titt på Marias innlegg, så kan vi diskutere mer her senere hvis noen kommer med innspill.