Det beste er å gjøre dette om morgenen, slik at du får med den porsjonen som har samlet seg opp i blæra i løpet av natta. Går ikke det, kan du prøve likevel. Som oftest går det bra, men si gjerne fra til den som skal undersøke prøven at det ikke er såkalt morgenurin.
Få tak i et lite glass eller beger med tett skrulokk. Sørg for at det er helt rent. Apoteket selger fine glass til sånt bruk, men du kan også finne noe i kjøkkenskapet eller et annet sted.
Vask deg godt nedentil inni alle kroker og kriker, skyll bort såperester. Tiss en liten skvett i doskåla, (knyt igjen:), tiss deretter i glasset til du har sånn passelig mye (fra ei teskje til et par desiliter, alt ettersom), og tiss resten i do.
Skru lokket godt på. That’s it.
Lurer du på om du har en urinveisinfeksjon samtidig, så kan det være lurt å oppbevare urinprøven kaldt til du kommer til legekontoret. Bakterier gror utrolig godt i urin, og jo lunere, jo mer trives de og vokser. Hvis du da har kommet i skade for å få med noen av de bakteriene du har på huden utvendig (og som skal være der) oppi prøven, vil de kunne formere seg i så stor grad at det ser ut som en infeksjon. Ofte vil dette avsløres senere når man sender prøven til såkalt dyrking og man ser hvilke bakterier som gror der. Legen vil også se etter andre symptomer på infeksjon, men en ren urinprøve er et godt utgangspunkt for en rask og riktig diagnose.
Hvis du vil lese mer om blod i urinen, så sjekk for eksempel denne:
http://nhi.no/sykdommer/nyrer-urinveier/symptomer/blod-i-urinen-26486.html
Gruer du deg? Høres dette ekkelt ut? Er du redd for å få tiss på fingrene? Det går bra, bare vask deg etterpå med vanlig såpe og vann. Hos de aller fleste er urinen ren og fin, og gir ingen risiko for sykdom selv om du skulle få litt på huden og IKKE vaske deg etterpå.