Langtidsoverlevere etter kreft og deres ektefeller har oftere angst, men rammes ikke oftere av depresjoner, enn «vanlige folk». Både angst og depresjoner var like vanlige blant kreftoverlevere og deres ektefeller.
Dette var resultatet av en meta-analyse hvor man sammenlignet forekomsten av depresjon og/eller angst blant kreftoverlevere, deres ektefeller og friske kontrollpersoner. Studien ble publisert nylig i The Lancet-Oncology. Lege Alex Mitchell ved University of Leicester og hans kolleger søkte i flere databaser for rapporter om utbredelsen av affektive lidelser hos pasienter med kreft.
Definisjonen på «kreftoverlever» var pasienter som hadde fått en kreftdiagnose for minst to år siden.
I 43 studier som ble analysert, fant forskerne at forekomsten av depresjon var 11,6 prosent blant kreftoverlevere og 10,2 prosent hos friske kontroller, mens forekomsten av angst var 17,9 prosent hos kreftoverlevere og 13,9 prosent hos friske kontroller. Forekomsten av depresjon eller angst var like hyppig hos kreftpasientene og deres ektefeller.
«Kreft er en sykdom i familien,» fortalte Michelle Riba, MD, tidligere president i American Psychological Association og direktør for PsychOncology Program ved University of Michigan Comprehensive Cancer Center, til Psychiatric News. «Den rammer barn og ektefeller, og alle i familien bekymrer seg for tilbakefall, de bekymrer seg hver gang en undersøkelse er bestilt eller det er tilbakevendende smerter eller enda en legetime. Så det er ikke overraskende at forekomsten av depresjon og angst ikke er signifikant forskjellig mellom overlevende og ektefeller.» sa Riba. «Etter hvert som flere mennesker overlever kreft, har de psykososiale aspektene ved kreftoverlevelse blitt et viktig fokus for forskningen. Og hun bemerket at videre forskning bør undersøke typen og alvorlighetsgraden av angst hos overlevende og ektefeller, og sammenligne med påvirkning av andre kroniske medisinske tilstander, for eksempel hjerte-og karsykdommer, på stemningslidelser.