fbpx

Ibux beskytter mot blærekreft

Mennesker som brukte smertestillende medisiner av typen NSAIDs (nonsteroidal anti-inflammatory drugs) viste seg å ha mindre risiko for å utvikle blærekreft sammenlignet med dem som ikke brukte slike medisiner.

I den amerikanske staten New England ble 1171 nydiagnostiserte blærekreftpasienter og 1418 friske kontrollpersoner sammenlignet i en stor vitenskapelig studie publisert i International Journal of Cancer. Beskyttelsen var størst for Ibux, og den var større jo lengre personene hadde brukt slike medisiner.

Men så begynte de å se enda nærmere etter, og da fant de ut at det var bare noen bestemte mennesker som ble beskyttet at Ibux. Det var de som hadde en spesiell genvariant av et gen som kalles CYP3A: de som bærer en T (en thymidin-base: den gentiske koden består av fire nukleinsyrerester, eller baser som det blir når syregruppa tas bort fordi disse molekylene skal hektes sammen til en lang kjede, eller DNA-tråd som vi sier) på en bestemt plass i CYP3A-genet (rs4646450).

Slike små variasjoner i genkoden er helt vanlig. Dette er ikke en mutasjon eller genfeil, men en del av den vanlige, normale variasjonen som gjør deg til deg og meg til meg. Det blir som å skrive enten dokke eller dukke. Og akkurat denne T-en på akkurat denne plassen gjør at Ibux beskytter mot blærekreft i den menneskelige organismen.

En T. En enkelt bokstav i et helt, svært bibliotek. The devil is in the details.

Men så får vi ta med et lite utklipp fra Felleskatalogen for legemidler: «Legemidler som Ibux kan være forbundet med en liten økning i risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag, spesielt ved bruk av høye doser og ved langtidsbehandling. Det er derfor viktig at du ikke tar Ibux i lengre perioder enn anbefalt og ikke tar mer enn anbefalt dose.»

Og en ting til: Så å si alle legemidler blir avgiftet i leveren. Det betyr at du sliter litt på den når du knasker piller. De fleste medisiner lager ikke mer trøbbel enn du tåler for leveren har en fantastisk evne til å reparere seg selv, men man skal være litt forsiktig. Jeg kjente en dame som tok paracet over lang tid for ryggproblemer. Hun endte opp med leversvikt på grunn av de pillene og døde.

Bruk smertestillende og andre medisiner når du trenger dem, men bruk dem med vett! Søk lege, tannlege, kiropraktor eller andre som kan finne ut hva som er årsaken dersom du har vondt et sted over lengre tid.

Presseoppslaget fra UPI.com finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *