Når 3 av 4 pasienter rapporterer at de ikke visste at denne diagnosen fantes da de fikk den selv, indikerer det at omtrent samme forhold gjelder for resten av befolkningen. Det bekymrer oss, fordi vi er redd personer som skulle ha blitt utredet ikke kommer seg til lege i tide.
Blærekreft er en av de vanligste kreftformene. Blant menn er det den 5. hyppigste i Norge; den 4. vanligste i den vestlige verden. Kvinner kan også få blærekreft, men utgjør bare 30% av pasientgruppen.
Blærekreft kan ramme i alle aldre. Vi har kontakt med pasienter som fikk diagnosen da de var 1,5 og 2 år. De fleste diagnostiseres likevel i relativt høy alder; median alder ved diagnose er over 70 år.
I Norge fikk 1 871 nye pasienter diagnosen blærekreft i 2021. Over 16 500 nordmenn lever med sykdommen. Likevel er det svært sjelden at den omtales i offentligheten. Trykker du her kommer du til et veldig fint oppslag fra NRK Trøndelag om blærekreft.
Vi vet alle at tidlig diagnostikk er viktig for videre forløp av en kreftdiagnose. Hvis man ikke vet at man kan få kreft i et organ, er det mindre sannsynlig at man reagerer korrekt dersom organet er opphav til symptomer på alvorlig sykdom. Kjennskap til sykdommen kan derfor redde liv. Hvis blærekreft oppdages i tidlig fase er 5-års overlevelse på 94-95%. Hvis den oppdages først etter at den har vokst inn i muskellaget i blæreveggen, er 5-års overlevelse helt nede på 50%.
Hvordan er det å få en kreftdiagnose du ikke visste fantes? Det er ensomt! Utrolig ensomt. Det har en pasient beskrevet med egne ord her. Man vet ikke hvor man skal finne informasjon, man vet ikke hvordan den videre prosessen med undersøkelser og behandlinger blir, man vet ikke hvor store sjansene er for å overleve eller hvordan livet blir fremover. Man har ingen å snakke med som virkelig forstår hva man går gjennom. Familie, venner, kollegaer, naboer – alle støtter, men det er noe helt annet å snakke med noen som VET av egen erfaring. Hvis du vil snakke med noen som har vært gjennom det samme som deg, så ta kontakt med vår likemannstjeneste.
Heldigvis finnes det god informasjon å få på internett, og Blærekreft Norge tilbyr møteplasser, støtte, trygghet og informasjon til alle som ønsker det. Selvfølgelig får pasienten god informasjon av lege og andre helsearbeidere når man får diagnosen, men erfaringsmessig er det vanskelig å oppfatte det som blir sagt der og da, og mye trenger å bli sagt flere ganger på forskjellig vis for å bli forstått. For de fleste er det en helt ny verden man skal inn i, med nye ord og nye tankemåter. At denne verdenen truer deg på livet, gjør ikke ting enklere.
I spørreundersøkelsen kom det fram mye annen nyttig kunnskap også. Hvis du vil lese mer, kan du trykke her.
Hvis du vil hjelpe oss å gjøre diagnosen mer kjent men synes det er vanskelig å bare begynne å snakke om blærekreft sånn ut av det blå, kan du for eksempel gå inn på facebooksida vår og dele et innlegg derfra, eller du kan kjøpe en gul sløyfe fra Gullivers Megastore. Gult er kult når det gjelder blærekreft – gulfargen symboliserer en frisk, kreftfri blære og det er dit vi vil!