fbpx

8 av 10 blærekreftpasienter hadde hatt synlig blod i urinen

Blant de som har fått diagnosen blærekreft har 8 av 10 hatt synlig blod i urinen (på doktorsk kalles det “makrohematuri”). Tallet kom frem i vår spørreundersøkelse, men det bekreftes også av internasjonal forskning. Det gjør synlig blod i urinen til et symptom som skal vekke “begrunnet mistanke om blærekreft” hos fastlegen og utløse henvisning til blærekreftforløpet.

Samtidig er det jo slik at ikke alle som har synlig blod i urinen, har blærekreft. Blod i urinen er ikke et symptom som er spesifikt for blærekreft.
En betennelsestilstand i blæreslimhinna, med eller uten infeksjon, kan også utløse blod i urinen. Steiner (det som på doktorsk kalles “konkrementer”) i urinveiene kan gi blod i urinen. Forstørret prostata eller svulster i nyrene kan gi blod i urinen, og også andre tilstander eller sykdommer KAN være opphav til blod i urinen.

I en skotsk studie fra 2002 undersøkte de alle som ble henvist til sykehuset med blod i urinen over en 5-årsperiode, ialt 1046 pasienter. De fant at 25% av de som hadde synlig blod i urinen, hadde kreft i urinveiene.

Skottene undersøkte også de pasientene som hadde ikke-synlig blod i urinen, altså blod som man finner med en stix eller ved mikroskopi av urinen. Blant disse pasientene hadde bare 3,7% kreftsykdom som årsak.

Mengden blod i urinen viste ingen sammenheng med alvorlighetsgraden av kreftsykdom: det er ikke slik at mer blod er tegn på “mer kreft”. På den annen side: Man kan ikke utelukke at man har blærekreft selv om man ikke har blod i urinen. I vår undersøkelse hadde 9,4% av pasientene ikke hatt blod i urinen i det hele tatt. De hadde i stedet hatt smerter i blæreregionen eller andre symptomer fra urinveiene. 2,7% av pasientene hadde ikke hatt noen symptomer i det hele tatt, men ble oppdaget helt tilfeldig.

Her og her og her kan du lese mer om blod i urinen.

Hvis du vil lese mer om den spørreundersøkelsen vi gjorde, kan du trykke her. Blant annet kan du se et “symptomkart” som viser hvilke kombinasjoner av symptomer pasientene hadde.

Hvis det er andre ting du lurer på om blærekreft, så gå til forsida vår og bruk søkefeltet (forstørrelsesglasset helt oppe til høyre) eller bla deg frem i menyen under det gule båndet øverst på sida.

Hvis du vil lese om hva som skjer når du kommer til en urolog med spørsmål om du kan ha blærekreft, kan du ta en titt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *