Fysisk aktivitet er bra for alle, men noen trenger en unnskyldning for å komme seg ut. Skogen kan både forebygge sykdom og restituere kropp og sjel etter en sykdomsperiode.
Hadde du klart å få med deg en venn eller to på en tur i skogen for å se etter gullstjerner, tror du? Da hadde du gjort både deg selv og vennen(e) en god tjeneste.
Gullstjerner vokser ofte der man finner hvitveis, den er vanlig på Østlandet og i Trøndelag men finnes ellers mer spredt opp til Troms. Bor du for langt opp eller vest finnes det sikkert andre gule markblomster dere kan gå på leting etter. Vitsen er å komme seg ut.
Det kommer flere og flere studier som viser naturens evne til å lindre og hjelpe både for fysiske og psykiske plager, og man skal ikke gå langt før man finner noen som kan bekrefte dette basert på egne erfaringer. Noen bruker naturen veldig aktivt, slik som Bjørn. Han har fortalt om sin opplevelse av først det å få blærekreftdiagnosen, deretter hvordan han har kommet seg gjennom sykdomsperioden og opp igjen til et nesten normalt liv etter å ha byttet ut blæra med ei erstatningsblære laget av en bit tarm. Les hvordan han har brukt naturen som rehabiliteringsarena.
En annen som bruker naturen aktivt, er Rolf Hjelmstad. Han har drevet nettsiden Urtekilden i mange år og samlet store mengder kunnskap om urter til medisinsk bruk. Her skal det skytes inn at Blærekreft Norge ikke har noen tilknytning til Urtekilden rent faglig og har ingen oppfatning om bruk av urter innen medisin. Hvis du på eget ansvar vil forsøke urtemedisin for en eller annen plage ber vi deg ta eventuelle advarsler om skadelig bruk på alvor, enten de kommer fra den ene eller andre kanten. For sikkerhets skyld.
Men Rolf har velvilligst lånt oss det flotte bildet av gullstjerner fra sitt formidable bildegalleri, hvilket vi er veldig takknemlig for. Der står det forøvrig om disse:
Gullstjerne regnes ikke med blant medisinplantene, selv om løken i tidligere tider har vært brukt som et urindrivende middel.
Urtekilden
Det var kanskje ikke så heldig, for i nyttevekstleksikonet utgitt av Norges sopp- og nyttevekstforbund er det oppgitt at planten inneholder giftstoffet tuliposid A, det samme giftstoffet som finnes i tulipaner.
Blomster i bed eller potte er også fint!