fbpx

Medlem av

World Bladder Cancer Patient Coalitions logo

Dato

28 sep 2024
Utløpt!

Tid

10:00 - 16:00

God kommunikasjon – bedre helse

God kommunikasjon …

  • gir en mer effektiv konsultasjon for både pasient og lege
  • øker nøyaktighet og effektivitet i diagnostikken
  • øker legens og pasientens fornøydhet
  • gir en bedre terapeutisk relasjon
  • gir pasienten bedre helse
  • øker pasientens etterlevelse av foreslått behandling
  • forebygger klagesaker

 

Invitasjon

I anledning årets Forskningsdager inviterer Foreningen for kroniske smertepasienter, Norsk Forening for Allmennmedisins faggruppe for klinisk kommunikasjon og Blærekreft Norge til heldags seminar om klinisk kommunikasjon på

Litteraturhuset i Oslo

Wergelandsveien 29

lørdag 28. sept. kl. 10 – 16

 

Vi har fantastiske foredragsholdere og gleder oss stort til å sette fokus på et så viktig tema som klinisk kommunikasjon – samhandling og samtale mellom pasient og helsearbeider.  Inngang er gratis og vi byr på gratis lunsj til de som kommer (så langt det rekker).

Programmet spenner fra dyptpløyende grunnforskning til enkel kvalitativ kartlegging, formidlet med og uten lysbilder, som foredrag eller rollespill. Vi har med oss to professorer, en sosiolog, en sykepleier, en advokat, fire leger, en psykolog, en cellebiolog og et ukjent antall ildsjeler. Enten man er blant landets fremste fagperson på feltet eller ikke vet annet om helse enn at hodet sitter på toppen av kroppen, kan vi love at man går hjem fra dette arrangementet med ny kunnskap om noe som har vakt interesse, og noe som har fått tankene til å surre.

Videre nedover presenterer vi de som skal bidra, og enda lenger ned, under deleknappene, finner du selve programoversikten.

 

De som skal bidra

Portrett av Kjetil Askeland som skal være konferansier på seminaret om klinisk kommunikasjon

Konferansier er Kjetil Askeland – programlederen fra NRK-serien “Hva feiler det deg?” Kjetil er selv lege og holder for tiden på å spesialisere seg i øre-nese-hals-medisin på Ahus. Han ønsker å bidra til at temaet klinisk kommunikasjon kommer høyere opp på dagsorden fordi det har så stor betydning både for pasientene og for helsearbeiderne.

 

 

Mette Berget Bråthen er konstituert Pasientombud i Oslo og Akershus og Sosial og eldreombud i Oslo, hvor hun har jobbet siden mars 2022. Av utdanning er hun jurist og har i mange år jobbet som advokat hos Personskadeadvokat1, deretter 2 års praksis som dommerfullmektig i Romerike og Glåmdal tingrett. Hun vil fortelle om hvordan dårlig eller mangelfull klinisk kommunikasjon får konsekvenser for Ombudets arbeid, litt om ansvarsfordeling og kanskje litt om hvordan man kan komme videre.

 

 

Harald Sundby er spesialist i allmennmedisin, nå fastlege i Molde kommune på øya Midsund. Han har tidligere jobbet som fastlege på Kalvskinnet i Trondheim, som overlege ved Smerteklinikken på St. Olavs hospital og som universitetslektor i lege-pasient-kommunikasjon ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. Sundby leder nå Norsk forening for allmennmedisins faggruppe for klinisk kommunikasjon. Han vil, sammen med Arnstein, Mari og Mattias, forsøke å gi forsamlingen et lite innblikk i hvordan man underviser leger i kommunikasjonsfaget ved NTNU.

Hvis du vil vite mer om ham, kan du lese en artikkel som heter “Velkommen til dr. Sundbys verden“, publisert i Utposten nr. 2/2023. Der beskrives han som “en ordkunstner, en reglesmed, et oppkomme av kreativitet og ideer”. God lesning.

 

Simone Kienlin er sykepleier, Ph.D.-stipendiat og spesialrådgiver for samvalg i Helse Sør-Øst. Hun har gjennom flere år utviklet og forsket på intervensjoner, altså noe man gjør, for å fremme samvalg i helsetjenesten. Dette inkluderer blant annet utvikling og evaluering av et rammeverk for kompetanseheving for helsepersonell, «Klar for samvalg». Ulike tiltak for pasienter er også ting hun har jobbet med.

Hva samvalg er? Samvalg er en prosess der helsepersonell sammen med pasient kommer frem til og tar beslutninger om undersøkelses- og behandlingsmetoder, i situasjoner hvor det finnes reelle valgmuligheter.

Samvalg er aktuelt i medisinske og helsefaglige beslutninger som innebærer valg mellom flere tilgjengelige og forsvarlige behandlingsalternativer, der pasientens egne prioriteringer er viktige. Samvalg skal sikre at helsepersonell gir tilstrekkelig, presis og relevant informasjon om hva pasienten kan forvente av alternativene, og helsepersonell får kunnskap om hva som er viktig for pasienten. (Kilde: https://samvalg.no/samvalg/)

Marianne Inez Lien er sosiolog og jobber med et doktorgradsprosjekt om menn, maskulinitet og omsorg i sykepleieprofesjonen.  I tillegg jobber hun som universitetsbibliotekar ved forskningsstøtteavdelingen for Humaniora og Samfunnsvitenskap ved UIO. Marianne har vært koordinator for norsk nettverk for likestillingsforskning og gjesteforsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO, og utreder ved Proba samfunnsanalyse i Oslo. Hun er også styremedlem i Reform – ressursenter for menn. Blant annet. Så hvordan er det; snakker menn annerledes om helse enn kvinner? Kom og hør hva Marianne fant da hun snakket med sykepleierne.

 

Arnstein Finset er en av nestorene i kommunikasjonsfeltet. Arnstein er psykologspesialist, dr.philos. og professor emeritus  ved Avdeling for medisinsk atferdsforskning, Institutt for medisinske basalfag ved UIO. Han har lang erfaring fra klinisk psykologisk arbeid innen rehabiliteringsmedisin og nevropsykologi, og fra forskning, undervisning og formidlingsarbeid om kommunikasjon i helsetjenesten. Finsets forskning retter seg spesielt mot emosjonell kommunikasjon i samtaler mellom pasient og behandler. I tillegg er han styreleder i Norsk Forening For Atferdsmedisin og Helsepsykologi.

Finset har skrevet flere lærebøker: “Skreddersydde samtaler” sammen med Pål Gulbrandsen. “Den kliniske samtalen” sammen med Einar Kringlen. “Helse, sykdom og atferd” sammen med Per Vaglum. OG bidratt til boka Psykiske reaksjoner ved somatisk sykdom  (red.: Alv A. DahlTrond F. Aarre og Jon Håvard Loge). Som om ikke det var nok, har han også skrevet læreboka Hodeskade, virkninger og behandling av ulike typer hodeskader” sammen med Jan Magne Krogstad.

I 2018 ble Finset utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kgl. Norske St. Olavs orden for sitt arbeid med kommunikasjonen mellom behandler og pasient. Og til slutt: Han er sjefsredaktør for tidsskriftet Patient Education and Counseling – International journal for Communication in Healthcare fra Elsevier Science. Han skal innlede om hvordan kommunikasjonsundervisningen foregår på medisinstudiet, og hva resultatene viser.

Mattias Naranjo og Mari Skeibrok stiller velvillig opp som rollespillaktører i Harald Sundbys demonstrasjon av kommunikasjonsundervisning. Begge er ferdige med legestudiet; Mattias er i spesialistløpet til å bli allmennlege og Mari det samme til å bli pediater (barnelege).

 

Dan-Mikael Ellingsen er professor i nevrovitenskap ved Institutt for psykologi, pedagogikk og juss på Høyskolen Kristiania. Ellingsens forskningsgruppe undersøker hvilke faktorer som former pasientenes opplevelser og behandlingsresultat. De har spesielt sett på hvordan samhandlingen mellom pasient og lege påvirker pasienten, blant annet ved utfordrende tilstander som kronisk smerte.
Da han var postdoktor ved Harvard studerte han hvordan empatiske bemerkninger fra legen kunne gi utslag hos pasienten, slik at de kunne registreres på MR-bilder. Dette var så spennende at vi bare MÅTTE få ham med.
Arrangementet er støttet av Stiftelsen DAM:

Dette arrangementet er et samarbeid mellom:

Timeplan

Lørdag 28. sept.

10:00
Seminaret starter
10:10
Hva går galt når det går galt hos legen?
Konsekvensene av dårlig klinisk kommunikasjon
Foredragsholdere:
Mette Berget Bråthen
10:45
Hvordan lærer leger å kommunisere?
Foredragsholdere:
Dr. med. Harald Sundby, Mari, Mathias, Nabeel Yousaf Khan, Prof. em. Arnstein Finset
12:15
Lunsj
13:00
Kan man se empati på MR-bilder?
Foredragsholdere:
Prof. Dan-Mikael Ellingsen
13:35
Kjønn og kommunikasjon innen helsefeltet
Foredragsholdere:
Sosiolog Marianne Inez Lien
14:10
Kort pause
14:30
Ingen beslutning om meg uten meg
Om samvalg - hva og hvordan?
Foredragsholdere:
Spesialrådgiver HSØ Simone Kienlin
15:15
Foreningen for kroniske smertepasienter
Presentasjon av foreningen
Foredragsholdere:
Styreleder Rune-Armand Strømberg
15:35
Hva fant vi?
Presentasjon av Blærekreft Norge og vårt prosjekt om klinisk kommunikasjon
Foredragsholdere:
Ranveig Røtterud
Mette Berget Bråthen
Pasientombud i Oslo og Akershus
Dr. med. Harald Sundby
Spesialist i allmennmedisin, tidl. universitetslektor i lege-pasient-kommunikasjon ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. Leder for Norsk forening for allmennmedisins faggruppe for klinisk kommunikasjon.
Mari
Mathias
Nabeel Yousaf Khan
Prof. em. Arnstein Finset
Psykolog
Professor emeritus i psykologi ved UIO, Institutt for medisinske basalfag, avdeling for atferdsmedisin
Prof. Dan-Mikael Ellingsen
Prof. Dan-Mikael Ellingsen
Professor i nevrovitenskap
Sosiolog Marianne Inez Lien
Sosiolog Marianne Inez Lien
Sosiolog
Spesialrådgiver HSØ Simone Kienlin
Spesialrådgiver HSØ Simone Kienlin
Sykepleier og spesialrådgiver for samvalg i Helse Sør-Øst
Styreleder Rune-Armand Strømberg
Ranveig Røtterud
Ranveig Røtterud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *