I Sunnmørsposten er det idag en glimrende nyhet om en forsker ved NTNU i Trondheim, Marit Otterlei, som jobber med en ny type kreftmedisin. Den skal om et års tid forhåpentligvis prøves ut på blærekreftpasienter.
Siste publiserte artikkel om klinisk utprøving av legemidler på norske blærekreftpasienter kom i 2004, så dette var på tide.
Et tidligere oppslag om selve teknologien finner du her.
Et lite klipp fra Sunnmørsposten: – Vi har gjort mange dyreforsøk, og så langt har de ikke gitt forgiftninger. Det vi har sett er at medikamentet (APIM-peptider) har en klar antikrefteffekt, sier Otterlei.»
Denne medisinen skal brukes inni blæra, slik cellegift eller BCG brukes i dag. Det betyr at den er for pasienter med overfladisk kreft.
Det betyr at vi må få folk til å komme seg til lege fortest mulig (innen noen dager) når de oppdager blod i urinen eller andre uvanlige ting ved vannlatingen. Og vi må finne bedre medikamenter til de som har fått spredning: dagens medisiner gir bare en ørliten utsettelse på den evige hvile, de kurerer så å si ingen. Synd, men sant.
Hurra for Marit Otterlei!