fbpx

APIM-peptider; ny, norsk blærekreftmedisin?

I Sunnmørsposten er det idag en glimrende nyhet om en forsker ved NTNU i Trondheim, Marit Otterlei, som jobber med en ny type kreftmedisin. Den skal om et års tid forhåpentligvis prøves ut på blærekreftpasienter.

Fotograf: Geir Mogen / NTNU

Siste publiserte artikkel om klinisk utprøving av legemidler på norske blærekreftpasienter kom i 2004, så dette var på tide.

Et tidligere oppslag om selve teknologien finner du her.

Et lite klipp fra Sunnmørsposten: – Vi har gjort mange dyreforsøk, og så langt har de ikke gitt forgiftninger. Det vi har sett er at medikamentet (APIM-peptider) har en klar antikrefteffekt, sier Otterlei.”

Denne medisinen skal brukes inni blæra, slik cellegift eller BCG brukes i dag. Det betyr at den er for pasienter med overfladisk kreft.

Det betyr at vi må få folk til å komme seg til lege fortest mulig (innen noen dager) når de oppdager blod i urinen eller andre uvanlige ting ved vannlatingen. Og vi må finne bedre medikamenter til de som har fått spredning: dagens medisiner gir bare en ørliten utsettelse på den evige hvile, de kurerer så å si ingen. Synd, men sant.

Hurra for Marit Otterlei!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *