fbpx

Bilder på tobakkspakkene kan lære folk at røyking forårsaker blærekreft

Bildeadvarsler på sigarettpakker kan overbevise noen mennesker om at røyking øker risikoen for blærekreft, viser en ny studie fra Canada.

Cigarette boxes with an affixed, self-made cigarette label displaying graphic images and those with the original label are pictured in the shop of tobacconist and kiosk owner Schulzki in BerlinI en spørreundersøkelse gjennomført blant 291 personer på legekontorer i Toronto svarte mindre enn halvparten at de visste at sigarettrøyking er knyttet til økt risiko for blærekreft, mens tre fjerdedeler mente en bildeadvarsel ville bidra til å øke bevisstheten om dette.

“Det er slått fast at pasientene forstår sammenhengen mellom røyking og lungekreft eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), men vi fant i denne lille undersøkelsen at bare om lag 45 prosent visste at det var noen fare for sigarettrøyking forbundet med blærekreft,” sier Dr. Robert Stewart, studiens ledende forfatter fra St. Michaels Hospital i Toronto.

Blærekreft er en av de vanligste kreftformer hos menn i den vestlige verden. The American Cancer Society anslår at i USA vil 72 570 amerikanere bli diagnostisert med blærekreft i 2013 og 15 210 vil dø av det. I Norge er tilsvarende tall 1300 nye og 360 døde årlig. Tidligere forskning har vist at mellom 30 og 50 prosent av alle blærekrefttilfeller er forårsaket av sigarettrøyking.

I Canada må tobakksprodusentene dekke 75 prosent av tobakkspakkene med advarsler som inkluderer bilder av mennesker med ulike kreftformer og tilstander knyttet til røyking.

I denne nye studien, publisert i The Journal of Urology, undersøkte forskerne pasienter på legekontorer mellom januar og februar 2011. Av 300 personer som fikk spørreskjemaet, returnerte 291 et utfylt skjema. Omtrent halvparten var nåværende eller tidligere røykere. Samlet visste mindre enn halvparten at en persons risiko for blærekreft var knyttet til røyking, mot 98 % som kjente til koblingen mellom røyking og lungekreft. Etter å ha sett en advarselsetikett som inneholdt et bilde av en ondartet blæresvulst, sa 58% at dette hadde endret deres mening om røyking og blærekreft. Det betydde at folk trolig var mer overbevist om at sammenhengen eksisterer – ikke at de ville slutte å røyke, men om lag 75 prosent trodde etiketten ville bidra til å få frem budskapet, sier Stewart.

Etiketter og røykeslutt
Han la til at det er viktig å få folk til å slutte å røyke, fordi en persons risiko for kreft vil fortsette å falle over tid. Ifølge forskerne reduseres risikoen for blærekreft med om lag 40 prosent i løpet av ett til fire år etter at en person slutter å røyke, og er nede på gjennomsnittlig risiko 20 til 30 år etter at røykingen opphørte. “Med tiden reduseres risikoen,” sa Stewart.

Per juni 2012 er sigarettprodusenter pålagt å vise en rekke nye grafiske advarsler på pakkene med sigaretter som selges i Canada, ifølge Health Canada, byrået som regulerer salg av tobakk. En av etikettene advarer kjøperne om at “sigaretter forårsaker blærekreft,” og viser et bilde av blodig urin, som er et symptom på kreft.

Det amerikanske Food and Drug Administration har tidligere annonsert at de ville kreve tilsvarende etiketter på sigarettpakker i USA, men har nylig forlatt den planen på grunn av juridiske utfordringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *