fbpx

Blærekreft i norsk forskning

Jeg gjorde nylig et søk i Tidsskrift for Den norske legeforening for å se når blærekreft sist ble nevnt i en artikkel der.

Det nyeste jeg fant, var en artikkel utgitt 4. oktober i år (2011), som omhandlet en kvinne i 30-årene som ble innlagt med for lite blod (anemi) etter 14 dager med bronkittsymptomer. Det ble påvist nyresvikt, og jakten på årsaken beskrives nøye. Det de etterhvert kommer fram til, er at hun hadde ødelagt nyrene sine med et kinesisk urtepreparat. Videre står det: ”Pasienten ble senere nyretransplantert. Hun går regelmessig til cystoskopi på grunn av økt risiko for blærekreft, men har ikke utviklet malign sykdom. Vedkommende som solgte preparatene, ble dømt til fengselsstraff.”

Flott at dette ble oppdaget og ryddet opp i når det var så alvorlig. Denslags skjer heldigvis sjelden. Artikkelen kunne forøvrig ha vært grunnlag for en episode av House.

Men likevel: eneste gang blærekreft nevnes i legenes eget blad i 2011 er i en beskrivelse av en forgiftning som etterhvert KAN medføre blærekreft.

Sist Tidsskriftet hadde en artikkel som faktisk omhandlet blærekreft, var i 2006….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *