fbpx

Blærekreftpasienter bør ikke vente

I en fersk studie fra Los Angeles blir det fastslått at lengre ventetid enn høyst nødvendig mellom diagnose og cystectomi (kirurgisk fjerning av blæra) gir økt risiko for tilbakefall og død. Les presseoppslaget her.

Studien omfattet nesten 2000 blærekreftpasienter. En forsinkelse mellom diagnose og operasjon (cystectomi) på 11 uker eller mer ga 43% høyere risiko for tilbakefall, og 15% høyere risiko for død, sammenlignet med en forsinkelse på 10 uker eller mindre.

Jeg tror ikke det er noe biologisk grunnlag for å sette et skille ved 10 uker, det er nok en tilfeldig valgt grense ut fra studietekniske hensyn. Moralen er: Har du symptomer fra blæra (blod, smerter, unormal vannlating) og lurer på om det kan være noe skummelt: bestill time hos fastlegen med en gang. Få en cystoskopi, slik at de får sett om det er noe galt der inne. Er det det: få operasjon innen rimelig tid.

Har du ikke lyst til å få vite at du har en alvorlig diagnose? Vil du bare lukke øynene og late som om alt er bra, ikke tenke mer på det? Spøkelser forsvinner når du lukker øynene. Gjett hva kreftcellene gjør når du lukker øynene: Dom gör cancerceller!

Husj med deg. Ta med en urinprøve. (PS: Cancer = kreft på svensk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *