fbpx

De dyrker nye blærer, men sliter med finansieringen

En bioteknologifirma i USA, Tengion, har utviklet en fantastisk teknikk for å hjelpe pasienter med blærekreft. Ved hjelp av pasientens egne celler rekonstruerer de, eller dyrker fram, en ny urinblære i løpet av fire uker.

Kilde: http://www.tengion.com/technology/platform.cfm
Kilde: http://www.tengion.com/technology/platform.cfm

Se video Dyrker nye urinblærer.

Bedriften har utvidet sin fase 1-studie til fem sentra og har utført prosedyren på sin syvende pasient. Men til tross for at de har fått en privat pengeinnsprøyting på $ 15 millioner i fjor høst, står Tengion overfor en usikker framtid hvis de ikke kan sikre flere investeringer før mai.

Firmaet fortsetter å rekruttere ytterligere tre pasienter til inn i studien for å vurdere sikkerhet og foreløpig effekt av den nye urinavledningen. De har i et begrenset antall pasienter vist at urinblærevev kan regenereres og forventer å følge dette opp med en fase 2/3 studie senere i år. Fordi flere sentra vil delta, mener selskapet at det vil være bedre posisjonert til å rekruttere en bredere pasientpopulasjon enn før, ifølge en telefonkonferanse de holdt 18. mars.

Den nåværende behandlingen som tilbys blærekreftpasienter som må fjerne blæren, innebærer å bruke tarmvev for å skape en ny blære. Dette utsetter pasientene for risiko gjennom lengre operasjonstid og lengre tid til rehabilitering. Mer enn 20.000 urinavledninger utføres årlig i USA og Europa, ifølge Tengions nettsider.

Tengion jobber også med et program for å regenerere nyrevev for pasienter som lider av avansert kronisk nyresykdom. Hvis legemiddelverket i Europa godkjenner søknaden, forventer det å starte en fase 1-studie i Sverige neste kvartal, og de har tilsvarende planer i USA.

Denne «regenerativ medisin»-teknologien som er grunnlaget for Tengions arbeid, ble opprinnelig utviklet ved Wake Forest University, Institute for Regenerative Medicine. Tengion ble etablert av universitetet i 2004.

I sin presentasjon av de økonomiske resultatene for fjerde kvartal uttalte selskapet at, basert på nåværende forventet nivå på driftskostnader og nedbetaling av gjeld, at de bare forventer å kunne finansiere sin virksomhet til mai 2013.

Fagfeltet regenererte vev og organer er spennende. I tillegg til nye urinblærer eller nyrevev, jobber Adam Feinberg ved Carnegie-Mellon Universitet med å utvikle en regenereringsprosess for hjertevev ved hjelp av et kunstig produsert protein-rammeverk og genmodifiserte celler for å hjelpe pasienter med hjertesvikt. Forskere ved Royal College of Surgeons i Irland har utviklet en måte å regenerere beinvev på ved hjelp av genterapi. Kanskje norske oljepenger eller skipsfartinntekter kunne hjelpe dem?

Presseoppslaget ligger her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *