fbpx

Hjerneceller fra urin

Du kan lage elektrisitet fra den, bruke den til å varme opp boligen din eller til og med spille videospill med den. Urin er i særdeleshet en allsidig ting. Og nå kan forskerne lage hjerneceller fra den:

Kinesiske forskere hevder at de kan «overtale» noen av cellene som er utskilt fra kroppen til å utvikle seg til nerveceller – altså hjerneceller – gitt de rette forutsetningene. Resultatene ble publisert i Nature Methods.

Forskerne har vist at de kan ta nyreepitelceller, som er til stede i urin, og gjøre dem til pluripotente stamceller – celler som kan stimuleres til å utvikle seg til en hvilken som helst type humant vev – i løpet av bare 12 dager. Det er omtrent halvparten av tiden som vanligvis trengs for å lage disse celletypene, en prosess som vanligvis blir gjennomført ved bruk av vevsprøver (biopsi) eller blodprøver som et alternativ til å bruke embryonale stamceller (stamceller fra befruktede egg).

Forskerne hadde tidligere oppnådd lignende resultater, men stamcellene var ikke forutsigbare på grunn av en liten genteknologisk vri som var nødvendig for å få til rett utvikling (differensiering). Men det nye prosjektet, ledet av Duanqing Pei fra Guangzhou Institutes of biomedisin og helse i Kina, hadde ingen slike problemer. Faktisk var forskerne i stand til å dyrke frem stabile, fullt fungerende nerveceller innen fire uker. De virker til og med trygge: etter transplantasjon inn i rottehjerner har de ikke forårsaket svulster, og oppfører seg akkurat som forskerne håpet.

hjerneceller

Alt i alt kan dette være et langt skritt fremover for regenerativ (regenerere = gjenskape) medisin. Uten behov for å bruke de (noen ganger) kontroversielle embryonale stamcellene, og uten behov for å bruke invasive metoder for å skaffe vev eller blodprøver fra pasienter, kan dette vise seg som en rask og enkel vei for å generere stamceller til bruk i regenerativ medisin. Og fra det er de store fremskrittene innen personifiserte helsetjenester, bokstavelig talt, «a piece of piss».

Dette høres nesten ut som et eventyr, men kineserne har gjort fantastiske oppfinnelser og oppdagelser tidligere og denne føyer seg vel pent inn i rekken. Det blir spennende å følge dette videre. Kanskje de som holder på å dyrke fram kunstige urinblærer kan ha nytte av denne kunnskapen?

Presseoppslaget ligger her. Der kan du også lese om P-kraft i to ulike utgaver. Visste du at du bokstavelig talt sitter på et kraftverk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *