Har du noen gang sett at urinen din har vært litt rødlig, veldig rød eller nærmere svart?
Hvis ikke du har en god forklaring på hvorfor den var rød akkurat da, eller hvis det har vedvart, så kanskje du skal ta en tur til fastlegen? Der skal du be om henvisning til blærekreftforløpet.
Blod i urinen kan skyldes mange ting, hvorav den kanskje mest alvorlige er kreft i urinblæra. De fleste som diagnostiseres med blærekreft blir funnet ved at legen eller de selv oppdager blod i urinen.
Noen kommer også til legen med vannlatingsbesvær; smerter ved vannlating, hyppig vannlating, hurtig påtrengende vannlating (urge-inkontinens), urinretensjon (urinen kommer ikke ut), smerter i bekkenområdet,eller andre problemer i samme område. Slike problemer har SOM OFTEST en enkel forklaring og ofte en like enkel kur, men for sikkerhets skyld…
Hva annet…
På den annen side: kjenner du en dump smerte i ryggen og flanken eller svært skarpe, takvise smerter i magen, hvor smertene vanligvis kommer plutselig og kanskje også stråler ned til lysken? Da kan blodet i urinen skyldes nyrestein.
Kjenner du svie ved vannlating, har litt feber og føler deg litt pjusk? Da skal vi kanskje heller tenke urinveisinfeksjon. En infeksjon kan også noen ganger gi blod i urinen, men ingen har noen gang sett på hvor stor andel av pasientene som får synlig blod i urinen av en bekreftet infeksjon (hvor man altså har utelukket muligheten for at infeksjonen var diagnostisert feil fordi den var basert på at legen fant blod i urinen og trodde det skyldtes en infeksjon).
Både pasienter og leger må være bevisst på dette forholdet: Om lag 80-85% av blærekreftpasientene har opplevd synlig blod i urinen, men av alle som har synlig blod i urinen er det bare ca. 20% som har blærekreft.
I dette innlegget kan du lese mer om hvilke symptomer pasientene selv rapporterer at de hadde før de fikk blærekreftdiagnosen.