fbpx

Om erter, edderkopper og blomkål

Noen tenker seg en kreftsvulst som en liten ert. Noen ser for seg en edderkopp med bena strukket ut.

Kreftsvulster kan ha mange former. Blærekreftsvulster ser ofte ut som en krysning mellom en sjøanemone og en blomkål. En mer eller mindre fluffy klump på enden av en tykkere eller tynnere stilk som er festet til slimhinna på innsida av blæra. Gjennom stilken går det blodkapillærer som forsyner klumpen med oksygen og næring. En slik svulst kalles en polypp.

Noen ganger er det ingen polypp i blæra, men bare et hissig, rødt område i slimhinna. Ingen synlig kul eller klump. Det kalles en ”flat lesjon” eller ”carcinoma in situ” =”kreft på stedet” eller noe lignende. Den siste er ofte mer aggressiv enn den første, så det er den legene er mest opptatt av å finne, dersom den er tilstede.

 I en pupp eller under huden kan en svulst ha fasong som en ert. Jo mer velavgrenset svulsten er, jo bedre. En uregelmessig form gir beskjed om større mulighet for spredning. Dersom kulen er fritt bevegelig, er det også bra. En kul som har vokst seg fast til omkringliggende organer eller vev, f.eks. fra blæra til prostata hos menn, eller til andre organer i bukhulen hos kvinner, og fra bryst til brystbein eller ribbein, -denne kulen har i praksis allerede rukket å spre seg og viser aggressiv vekst.

 Det er en grunn til at det latinske ordet for kreps, ”cancer”, har blitt betegnelsen på denne sykdommen. Og husker du den gamle logoen til Kreftforeningen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *