fbpx

Tester karri mot kreft

Veldig mange tror at det er en steil front mellom forskningsmiljøene og naturmedisin, alternativ medisin eler komplementær medisin. Det er, som mye annet, feil. Av og til er det en grunn til at gode forslag avvises. Den grunnen heter kunnskap. Kunnskap om hvordan kroppen faktisk er skrudd sammen.

Men der vi mangler kunnskap er forskerne mer enn villige til å se nærmere på muligheter for at kjente remedier fra natur eller kultur kan ha andre virkninger enn de vi hittil har oppdaget.

For noen år tilbake, i 2012, dukket et oppslag opp som fortalte at karri skulle undersøkes for mulig positiv tilleggsvirkning til cellegift. Det aktuelle stoffet som skulle testes og som var utvunnet av karri, kalles curcumin.

Det skulle ta mange år før svaret kom, men i 2019 kom fagartikkelen: Curcumin Combined with FOLFOX Chemotherapy Is Safe and Tolerable in Patients with Metastatic Colorectal Cancer in a Randomized Phase IIa Trial – curcumin var trygt og ble godt tolerert av pasienter med tarmkreft som tilleggsbehandling til cellegift.

Men så kom det informasjon fra andre studier som hadde vist at curcumin forstyrret funksjonen til noen viktige leverenzymer, og dermed kan hemme virkningen av noen typer cellegift og en del andre medikamenter.

Da blir ting straks litt mer komplisert.

Forskerne har derfor mye mer å gjøre for å få oversikt over hvordan curcumin virker, før man kan godkjenne dette som et medikament mot kreft, men forskning pågår for fullt.

Det er viktig å vente til forskerne har gjort det de skal før man begynner å krydre risengrynsgrøten med karri, men det er ingen grunn til å la være å spise karri i normale mengder hvis man liker det. Bare ikke tro at det kurerer kreft, foreløpig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *