fbpx

Vanlig med komplikasjoner etter cystectomi

Ikke nok med at legene fjerner urinblære, lymfeknuter og alle nærliggende organer (livmor, eggstokker, prostata, etc., alt etter hva man har å by dem på), ikke nok med at man må finne en annen måte å få ut urinen på når den vanlige blæra er borte, man skal også plages med en rekke andre ubehageligheter, noen til og med livstruende:

kirurgi

Komplikasjoner er vanlig blant blærekreft- (UBC-) pasienter behandlet med radikal cystectomi  (fullstendig fjerning av blæren), ifølge en studie som publiseres i BJU International i september.

Mieke van Hemelrijck, PhD, ved Kings College London School of Medicine og kolleger undersøkte 7608 pasienter som gjennomgikk radikal cystectomi i Sverige 1964-2008. Diagnostisering av UBC ble bestemt ut fra data i det nasjonale Kreftregisteret og pasientene ble inndelt etter type urinavledning.

UVI (urinveisinfeksjon)/septikemi (=blodforgiftning) var den vanligste komplikasjonen med en insidens på 127,3 episoder per 1000 personår totalt.

Nyresvikt og tarmobstruksjon var den andre og tredje vanligste komplikasjonen, henholdsvis, med en forekomst på 53,15 og 50,78 episoder per 1000 personår.

I tillegg hadde pasientene forskjellig komplikasjonsrisiko avhengig av avledningstype. Pasienter som hadde fått pose på magen (urostomi) hadde større risiko for tarmobstruksjon (hard mage eller et passasjehinder), men en lavere risiko for andre komplikasjoner sammenlignet med andre urinavledninger som ortotop blæresubstitutt (Studer-blære).

Den høyeste forekomsten av UVI/septikemi fantes blant pasienter med ortotop blæresubstitutt  (139,62 episoder per 1000 personår). UVI/septikemi var henholdsvis 11 % og 21 % mer sannsynlig med kontinent kutant reservoar  og ortotop blæresubstitutt,  enn med urostomi  (pose på magen), ifølge forskerne.

Nyresvikt var 19 % mindre sannsynlig med ortotop blæresubstitutt  enn med urostomi. Tarmobstruksjon var 36 % mindre sannsynlig med ortotop blæresubstitutt  enn med urostomi.

Siden studien spenner over mer enn 40 år med observasjoner, åpner det for sammenligninger mellom ulike komplikasjoner i forhold til ulike avledningstyper, og skaper en bredere forståelse av komplikasjonsbildet etter radikal cystectomi .

“Disse observasjonene viser at komplikasjoner etter radikal cystectomi og urinavledning er mange og fortsette å akkumulere i mange år etter operasjonen, noe som tyder på at oppfølgingen av disse pasientene skal være livslang,” konkluderte  forfatterne.

Det med urinveisinfeksjon og blodforgiftning – er det virkelig så innmari vanskelig å unngå bakterier på feil sted ved en slik operasjon?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *