fbpx

Advarsel

En venn av meg, nyrekreftpasient under behandling med cellegift, la nylig ut dette på Facebook, til skrekk og advarsel for andre kreftpasienter:

Annen fareTilbragte en hel dag på Ullevål for undersøkelser som resulterte i blodoverføring i dag. Hadde en blodprosent på 8,5. Kreatinin var på 205 for 14 dager siden så faren for å bli lagt inn var stor, men heldigvis, dagens blodprøve viste kreatinin på 185, altså på vei ned. Hadde søkt litt på nett tidligere denne uka ang. nyresvikt.

Fant ut at spesielt proteintilskudd ikke var av det gode. Snakket med en kreftlege som jeg har hatt en del ganger, og når jeg nevnte at jeg hadde tatt mye proteintilskudd så ble han ganske lettet. “Da tror jeg at vi har funnet kilden til dine nyreproblemer” sa han, og jeg forklarte at jeg prøvde å gå opp i vekt så jeg brukte dette i tillegg til en del annet.

Han nevnte at alle som tar ekstra kosttilskudd bør lage en liste til kreftlegen så de kan se hva man tar i tilfelle noe går ut av kontroll. “Da hadde vi (kreftlegene) kunne funnet mange årsaker mye fortere, istedenfor å bruke mye tid og ressurser på å lete etter et svar. Nå har du vært uten behandling en stund nettopp på grunn av sviktende nyrefunksjon, noe du hadde sluppet hvis vi visste dette på forhånd.”

Greit å vite før det er for sent. Hvis jeg ikke hadde fortalt dette og min kreatinin hadde fortsatt å øke hadde de kanskje måtte avslutte all behandling pga. nyresvikt. Hva da…..?

 

Til informasjon: Nedbryting av proteiner i kroppen produserer nitrogenforbindelser (urea) som skal skilles ut gjennom urinen. Nyrene har ingen problemer med å takle normale mengder urea fra proteinet i en biff eller to og et par speilegg. Men blir det veldig mye mer så blir nyre-vevet skadet og det kan utvikle seg nyresvikt. I verste fall. Med betydelige mengder proteintilskudd kan det bli for mye av det gode. Følg anvisninger fra lege eller på pakningen. En god biff kan man derimot knapt få for mye av, så lenge det er plass i magen. Bon apetit!

Urea er forresten det samme som urinstoff, om du skulle lure.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *