15 tips for en sunn og hyggelig påskefeiring
Også for blærekreftrammede blir påsken 2021 en del annerledes enn de fleste av oss skulle ønske, enten den preges av sykdommen eller ikke. Men i stedet for å sette oss ned og sutre over det vi ikke kan gjøre noe med, velger vi å ta en mer konstruktiv tilnærming. Vi har i dette innlegget forsøkt å samle noen ideer og forslag til ting man kan gjøre for å ha det hyggelig gjennom en påskefeiring preget av smittevern og fysisk distansering. Det fine med slike annerledestider er at man blir nødt til å tenke nytt. Ut av det kommer ofte mange bra ting. Her er vår liste med tips til en hyggelig påske. Den er satt sammen med tanke på å kunne tilpasses den enkeltes aktivitetsnivå og samtidig gi tips om ting som er bra for personer som lever med blærekreft, har hatt blærekreft eller ønsker å unngå blærekreft, samt deres pårørende. Vi håper oversikten blir til glede og inspirasjon!
1. Lag god mat som også er sunn
Det sies mye rart om hva kreftpasienter bør og ikke bør spise. Man skal sulte ut kreften ved å ikke spise sukker, man skal drikke sure drikker for å surgjøre urinen og man skal ditt og datt. Faktum er at kreftceller lever av nøyaktig de samme næringsstoffene som de friske cellene, kroppen har en svært velfungerende mekanisme langt oppe i fordøyelseskanalen som justerer syrebase-balansen og pH-nøytraliserer alt vi tar inn, og hjernen, først av alt, trenger en viss mengde sukker i blodet for å fungere. Får ikke kroppen det den trenger, vil den kreve det. Skal man sulte ut en kreftsvulst må man enten skjære den løs fra kroppen eller ta livet av vertsorganismen. For ordens skyld: Ikke gjør det. Det man derimot trenger, enten man vil unngå å få kreft eller trenger å bygge seg opp igjen etter en kreftbehandling, er vanlig sunn og variert kost, gjerne med ekstra trykk på variert. God forskning viser dette, uten av vi skal referere den her. I stedet vil vi inspirere til å prøve ut ny og spennende sunn mat. Nye smaks- og fargeopplevelser kan gi en ny dimensjon til både hverdagen og festen. Vi anbefaler derfor websida til Opplysningskontoret for frukt og grønt; bla deg gjennom bilder og oppskrifter og se om du finner noe du har lyst til å lage, kanskje noe du aldri har smakt før? Vi sender deg rett til oppskriftene:
2. Kom deg ut en tur
Turen trenger ikke være verken lang eller spektakulær, men en liten tur ut er sunt for både kropp og sjel. Dette forutsetter selvsagt at kroppen er i stand til å tåle det: for noen kan terrassen, balkongen eller postkassa være et stort nok prosjekt. For dere andre tipser vi om turplanleggeren som er laget i fellesskap av Den Norske Turistforening, Statskog, Friluftsrådenes Landsforbund og Kartverket. Gå inn og skriv hvor du vil på tur, velg type tur, hvor vanskelig og hvor lang den skal være, om den skal passe for rullestol eller barnevogn eller ingen av delene, så kommer forslagene trillende etter som du legger inn dine valg. Kanskje du havner på en perle rett i nærheten av deg som du ikke visste om på forhånd? Bare husk å holde minst to meter avstand til folk du møter. Et lite triks: hvis du er der først, er det de andre som må holde avstand til deg…
3. Gi hjernen mosjon
Alt vev i kroppen trenger å bli brukt for ikke å forfalle. Det gjelder ikke bare muskler og skjelett, det gjelder også blæra di (for de som har den i behold), det gjelder indrefileten og det gjelder ikke minst hjernen. Hjernen får trim ved å få oppgaver som tvinger den til å gjøre noe den ikke pleier å gjøre. Vi gir deg tre websider som hver inneholder et spekter av øvelser for dette fantastiske organet på toppen av kroppen:
https://www.spillespill.no/tenke
https://www.merckgroup.com/no-no/company/challenge-your-brain/god-hjernetrim.html
4. Få en kulturopplevelse
Kultur er krydder og vitaminer og sporstoffer for sjelen. Mange savner å reise bort i påsken, og en ting vi ofte gjør på reise er å stikke innom et museum for å lære mer om lokale forhold eller dyrke en spesiell interesse. Veldig mange samlinger og objekter er nå digitalisert, hvilket betyr at du kan gå på museum i din egen stue!
https://digitaltmuseum.no/owners/
5. Tren hjemme
Med mindre du er midt i en behandlingsperiode med det som kalles cytotoksisk behandling, altså behandling som tar sikte på å drepe kreftcellene i kroppen din, kan du trene med tanke på å bygge muskler og styrke skjelettet, øke oksygenopptaket og forbedre sirkulasjonen. De to siste utgjør kondisjonen, de to første angir styrke. Cytotoksisk behandling er først og fremst cellegift og strålebehandling. Dette er behandlingsmetoder som spesifikt rammer celler som er i vekstfase og derfor ikke er “nedstengt” og beskyttet mot skader. Celler som er i vekst fordi kroppen stimuleres til nydannelse av celler under et treningsprogram, vil på samme måte som kreftceller være spesielt utsatt for skade fra cellegift og stråling. Trening, altså aktivitet med formål å bygge opp kroppsfunksjoner, i motsetning til mosjon som har det formål å sirkulere kroppen for å få ut avfallsstoffer uten å bygge nytt vev, bør derfor utsettes til etter at strålingen eller cellegifta er ute av kroppen. Men da, når kreftene begynner å vende tilbake, er det også på tide å ta i et tak for å gjenetablere eller beholde kroppsfunksjonene. Vi foreslår en 10 min. lang treningsvideo laget på St. Olavs hospital i Trondheim av en fysioterapeut, spesielt tilpasset kreftpasienter. Du kan gjøre alle øvelser hjemme, uten spesielt utstyr.
https://www.youtube.com/watch?v=bsRNqd_TL1U&ab_channel=St.Olavshospital
6. Tenk noen dype tanker
Hvor kommer vår personlighet fra? Eksisterer evig kjærlighet? Gjør sosiale medier oss syke? Noen situasjoner inviterer til dype tanker. Et bål som skal passes, et mål som er nådd, en landingsplass kan gi rom og tid for lange tanker om de store ting i livet. For sjelen kan litt filosofering sammenlignes med en topptur for kroppen eller en helaften i teater eller konsertsal for hjernen. Noen ganger skal vi holde oss i det lille formatet og ta en trall over oppvasken, mens andre ganger skal vi strekke ut det store lerretet og male med bred pensel på langt håndtak. Finn ditt spesielle sted, om det er en trestubbe, senga eller badekaret, fyll kroppen med noe godt og la funderingene fly:
https://psycatgames.com/nb/magazine/conversation-starters/philosophical-questions/
7. Rydd et sted
Jeg blir stum av beundring dersom noen sier de ikke har noe som skulle vært ryddet. For meg er det utopi. Jeg antar det gjelder de fleste. Samtidig er jeg sterk tilhenger av den usigelig gode følelsen som kommer etter at et ryddeprosjekt er ferdig – det tar bare litt tid og krefter å komme dit! Her får du litt hjelp på veien (ps: ikke bry deg om adjektivet i slutten av webadressen):
https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/bolig/9-ryddetips-for-den-rotete/
8. Lær en dans
For noen en pest og en plage, for oss andre den ultimate kombinasjon av trening, glede og grasiøs skjønnhet – sett innenfra! Rydd gulvplass, heng opp nabovarsel, slipp ut katta og sett på denne filmen vi lenker til her. Mer moro kan man da ikke få? (PS: Instruksjonsvideoer finnes. Bare søk.)
9. Ring en venn
Jada, du kan bare plukke opp telefonen og ringe. Men hvis du har kontakt med samme person på facebook, så kan du kanskje åpne chatvinduet og trykke på videokameraet der? Å kunne se hverandre når man snakker tilfører samtalen en ekstra dimensjon, selv om et fysisk møte er enda bedre. Men inntil videre er dette antagelig det beste vi kan få til. Følg den røde pila på bildet over, etter at du har tatt opp chatvinduet.
10. Få noe til å gro
Ikke alle har hage, men de fleste har en liten flekk enten ute eller inne hvor man kan ha en plante eller flere. Ikke alle planter er lite enkle å ha med å gjøre, men noen tåler derimot det meste. Sett dem sammen på nye måter og få en kompisgjeng som er rolig men som samtidig lever og endrer seg med tiden:
https://no.dizainall.com/landshaft/24-ideas-create-mini-garden-at-home.html
11. Lær noe nytt om kroppen
Når man først er plassert i helsefeltet enten som treningsobjekt for Dr. Jekyll eller man er Dr. Jekyll, er det alltid mer å lære. Her finner du ting du aldri trodde du skulle ha bruk for å vite, men bare vent til neste familiemiddag, hva du da kan briljere med at viten. Trykk på Continue reading under de innleggene du vil lese i sin helhet:
https://dropin-legene.no/category/fun-fact/
12. Kos deg med vakre bilder
Om ikke du har profil på facebook ennå så kan dette være grunnen til å opprette en. Gå til søkefunksjonen og søk på Finnmark i bilder. La vårt nordligste fylke bergta deg. Hvis du melder deg inn i gruppa vil du jevnlig få opp de flotteste gjengivelsene du kan tenke deg av noe av Norges flotteste natur (ispedd noen bilder med høyere sjarmfaktor enn estetisk kvalitet, joda).
https://www.facebook.com/groups/finnmarkibilder
13. Utvid horisonten
Kunnskap er ikke tung å bære, sies det. Kunnskap er makt, heter det også. Eller som Piet Hein sa: Å vite hva man ikke vet er dog en slags allvitenhet. Enten du vil bære lett eller få makt, kan du få ny kunnskap her i en lett fordøyelig form:
14. Få deg en god latter
Denne er ubetalelig.
https://www.nrk.no/arkiv/artikkel/humor/hva-skriver-legen-i-journalen-din_-1.3186168
15. Les en god bok
Om det så er en Donald-bok: Å lese en god bok i påsken mens du famler etter mer godteri i påskeegget, blir aldri feil. Her får du tilgang til 270 000 bøker helt gratis, bare sjekk under den enkelte boka at det står “Tilgang for alle”. Kos deg!