fbpx

Nesten alle blærekreftpasientene hadde risikofaktorer

Nittisju prosent – 97% – av de blærekreftpasientene som responderte på Blærekreft Norges spørreundersøkelse, rapporterte en eller flere av følgende risikofaktorer:

  • røyker eller har røkt
  • yrkeskesponering for mulig skadelige stoffer
  • familiær kreftbelastning

Legg til «tilbakevendende urinveisinfeksjon» som det ikke ble spurt om i denne undersøkelsen, så har du et godt sett av risikofaktorer å ta hensyn til når du skal vurdere egen eller andres risiko for å ha utviklet blærekreft, dersom det oppstår symptomer.

Fra faglig hold hevdes det ofte, og det har vi trodd også, at de fleste som utvikler blærekreft gjør det på grunn av rene tilfeldigheter. Nå bør vi kanskje begynne å stille spørsmålstegn ved den påstanden og be om at dette undersøkes nærmere i mer profesjonelle settinger enn denne enkle spørreundersøkelsen.

Hva kan du som leser dette gjøre med denne kunnskapen? For det første: Del kunnskapen med de som har en eller flere av disse risikofaktorene, og be dem holde øye med synlig blod i urinen, smerter i tilknytning til urinveiene eller endringer i vannlatingen. For det andre: Fortell dem at dersom de opplever å få noen av disse symptomene, skal de gå (de trenger ikke løpe) til egen lege og be om henvisning til urolog, gjerne direkte til blærekreftforløpet.

Når det gjelder hvilke stoffer man skal se etter yrkeseksponering (eller annen miljøeksponering; man kan for eksempel ha spredning av stoffer i boligområder rundt en gammel fabrikk) for, kan dette innlegget være til nytte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *