fbpx

Quinoa

I dag henger vi oss på  de nyeste mat-trendene. Artikkelen sto i Aftenposten i mai i år og med god grunn, siden FN har erklært 2013 som det internasjonale quinoa-året.

QuinoaQuinoa er en plante som kommer fra Andesfjellene. Jeg synes den ligner litt på høymole, det vi i mitt distrikt kaller bikkjesyre. Det er frøene som spises. Den tåler det meste når det gjelder dyrkingsforhold, frøene er visstnok like proteinrike som biff, og fettet som er i dem er av det sunne slaget. Ifølge Wikipedia regner Verdens helseorganisasjon (WHO)aminosyresammensetningen i disse frøene som fullgod med proteinene i melk. Det skal være rikelig med mineraler i planta og den er gluten-fri, men kan likevel brukes i brødbakst.

Fra www.sportsspecifictraining.com
Fra www.sportsspecifictraining.com

På frukt.no, nettsiden til Opplysningskontoret for frukt og grønt, ligger det to salatoppskrifter med quinoa, og i avisartikkelen ligger det  en med quinoa som tilbehør til torsk. I VGs matspalte Godt kan du finne oppskrift på quinoa-pannekaker.

Det er ingen grunn til å tro at quinoa kan gjøre deg frisk av kreft, men hvis du er matlei etter kreftbehandling er quinoa kanskje noe du kan prøve? Både fordi det er en avveksling og fordi det er sunt. Man får gjerne et anstrengt forhold til den vanlige kosten når man har gått på kvalmefremkallende cellegift eller annen behandling, og da må man finne på noe annet å spise.

Det er vanskelig å tenke seg at noe som helst av det du spiser regelrett kan kurere kreft eller drepe kreftceller, siden metabolismen og næringsopptaket i disse cellene er nøyaktig likt det som skjer i friske celler. Og sulter du ut kreftcellene, sulter du også ut de friske cellene dine. På den annen side; dersom kroppen din mangler noen næringsstoffer er det kanskje først og fremst de friske cellene som lider, siden kreftcellene ofte er litt mindre nøye på ting og tar det de får. Så spis variert og sunt, og få i deg sånn høvelig mengde fiber og plantekost til at tarmen fungerer så godt som den kan.

Når det gjelder å forebygge kreft gjelder det nok enda mer at det er lurt å sørge for at kroppen har det den trenger av byggematerialer. Celler som blir utviklet i et miljø som mangler visse næringsstoffer har jo “lært” seg å leve uten disse, og da er det antagelig feilrettingsmekanismene (som reparerer DNA-skader) og andre sofistikerte egenskaper som lider først. De helt basale evnene, som formering (altså celledeling) og bevegelse (muligheten til å spre seg til andre deler av kroppen) kan nok godt finne på å være i funksjon likevel. Og hva har man da? Gjett…

Bare husk på en ting: uansett hvor sunt du lever, uansett hvilke seremonier eller besvergelser du gjør, du har aldri noen garanti mot å utvikle kreft. Gjør det som er lurt så blir sjansen mindre, men den blir aldri null. Kontakt lege innen noen dager dersom noe uvanlig oppstår i kroppen din. Det er du som kjenner den best.

PS: Er du ordentlig, skikkelig matlei etter kreftbehandling så gi totalt blanke i alle kostråd. Da gjelder det å få i seg HVA SOM HELST, skrapmat eller supermat eller whatever (unntatt direkte giftige ting), bare det er en smule energi i det. Så vil nesten alltid ting bedre seg etter hvert. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *