fbpx

Blærekreft i VG: Endelig blir diagnosen tatt seriøst

Det var paradokset at blærekreft er en sykdom som nesten ingen kjenner til men som i snitt tar ett liv hver eneste dag, som skulle til for at dette ble tatt tak i av en riksdekkende avis.

Foreningens folk har i mange år forsøkt å få media interessert i å fortelle om denne alvorlige sykdommen slik at folk flest kunne bli informert om sykdommens eksistens, bli gjort oppmerksom på hvilke tegn de skulle holde øye med og hva de da skulle foreta seg, og ikke minst hva de skal beskytte seg mot for å unngå å utvikle blærekreft.

I et flott oppslag i VG den 4. februar, på selveste Verdens Kreftdag 2021, la VG ut en stor og velskrevet artikkel med masse informasjon om blærekreft. Artikkelen inneholder et intervju med pasienten Elsa som har fått føle hvor brutal denne sykdommen er og som har gjennomgått livsendrende behandling for å bli kvitt sykdommen, men som takket være dyktige urologer og andre har kommet seg gjennom det på en bra måte og nå har et fullverdig liv.

Det var ikke helt enkelt å få diagnosen. Den rammer oftest menn: 70% av de som får sykdommen er menn og fastlegene er derfor ikke så vant til å tenke blærekreft når de får en kvinne med synlig blod i urinen inn på kontoret. Som mange andre kvinner ble hun derfor to ganger feildiagnostisert hos egen fastlege før man kom på rett spor. Historien starter en dag i romjula 2004:

Elsa har blod i urinen. Masse. – Redselen kom med én gang. Veien til telefonen var ikke lang, forteller hun om opplevelsen som går 16 år tilbake. Hos legen fikk Elsa høre at det mest sannsynlig var en urinveisinfeksjon, og fikk så resept for dette. – Jeg hentet ut medisinene, som jo så ut til å fungere: Det var ikke mer blod. Men kalenderen viste ikke mer enn en liten uke inn i januar 2005 før blodet var tilbake. Ved neste telefon til legen fikk hun beskjed om å komme med en gang. Fortsatt kunne ikke legen forstå at dette kunne være noe såpass alvorlig. – Han spurte meg om komplikasjoner i forhold til overgangsalder, og ville at jeg skulle ta en tur til gynekolog. Jeg dro, og alt så helt fint ut. Så sjekket gynekologen blæren i tillegg: Der fant han en svulst. – Jeg ble kald i hele kroppen.

Elsa skulle altså blitt henvist direkte til urolog da hun gikk til fastlegen med synlig blod i urinen. Hun skulle verken hatt antibiotika eller underlivsundersøkelse hos gynekolog. Historien tar så noen svinger hit og dit, men ender heldigvis godt for Elsa. Nå lever hun fint med urostomien sin etter at blæra ble fjernet for 16 år siden. Hun har funnet mange fordeler ved sitt «nye liv», og beskriver posen som både elegant og diskret: – Tror nesten ikke jeg ville ha gått tilbake om jeg så hadde fått valget, jeg, spøker hun.


Vet du hva som er det vanligste symptomet på blærekreft? Vet du hva du skal beskytte deg mot for å unngå å utvikle sykdommen? Gå inn på VGs artikkel og les: https://www.vg.no/forbruker/helse/i/GaBKeQ/kreftformen-ingen-snakker-om-tar-ett-liv-hver-dag

Som Elsa sier: Elegant og diskret. Skjult under klærne er det ingen som legger merke til posen som har gitt Elsa et nytt liv etter sykdommen.

Blærekreft Norge vil få takke VG, Kreftregisteret, pasient Elsa Eriksen Moen og urolog ved Radiumhospitalet Bjørn Brennhovd for verdifulle bidrag til artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *