fbpx

Blod og gørr

Dagens innlegg er egentlig så å si totalt fri for akkurat det som står i overskrifta, altså blod og gørr, men hvis du er av den litt forsiktige typen som ikke synes at kroppen bør sees på innenifra, er det lurt å være litt forberedt eller kanskje hoppe til et annet innlegg. Det blir litt bold mot slutten av filmen, men husk at du p en måte står med hodet helt nedi operasjonsstedet og ser fra noen få centimeters avstand (altså gjennom kameraet.

Vi skal på kino. Vi skal se hvordan man opererer ut ei hel blære ved hjelp av robotassistert kirurgi. Denne filmen ligger på et nettsted som drives av dyktige urologer i Fredrikstad: laparoscopi.no. Disse urologene, Hovland og van der Hagen, har blitt skikkelige fans av kikkhullskirurgi og mini-invasiv teknologi, som det heter når man går inn i kroppen med tynne rør med verktøy i enden og opererer med disse og ser med et kamera. Ellers skjærer man jo gjerne et snitt i huden som er stort nok til at man får hendene nedi, og man ser med øynene. Mer kjent og kanskje virker det tryggere på et vis, men du verden hvor mye greiere det er å komme seg igjen etter en kikkhullsoperasjon framfor en åpen operasjon med glidelås over halve magen i to-tre-fire lag nedigjennom.

Som skuespillere har østfoldingene fått med seg DaVinci the Robot, Bjørn Brennhovd og Carol Axcrona, urologer på Radiumhospitalet. Disse har vært ute ei vinternatt før alle sammen.

Denne filmen er laget for fagfolk, så ikke forvent at du forstår noe særlig av det som sies annet enn ord som «og», «man tar», «over» og «under». Legespråk er legespråk, og det har sin funksjon. Men se på hvordan disse robotklypene jobber og styres av kirurgen! De har flere typer «klyper» som de jobber  med. Noen kan gripe, noen kan sette på klips og stenge av blodårer eller urinledere eller annet, mens noen har strøm i klypa og brukes som en mini-skjærebrenner. Det siste er grunnen til at det blir så lite blod og gørr her. Ikke forvent samme resultat dersom du går løs med en kjøkkenkniv: det blør når du skjærer!

Hvis lenken ikke fungerer så gå inn på nettstedet laparoscopi.no, menyvalg Filmer, videre til Urologi og let deg fram nedigjennom skogen av prostataoperasjoner (-skulle tro det var EN blærekreftpasient på tjue prostatakreftpasienter, men det er bare tre ganger så mange av prostatagutta hvis vi ser på årlig antall nydiagnostiserte) helt til du kommer til «Robot-assistert laparoskopisk radikal cystectomi».

Fascinerende. Hent popkornet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *