Det er såvidt over dobbelt så mange menn som kvinner som får blærekreft. Men de kvinnene som får det, har ofte en mer langtkommen sykdom når de først blir diagnostisert hos urolog, og de lever kortere. Hva skyldes dette?
En ny studie fra Wien i Østerrike har sett på dette fenomenet, og funnet ut at både menn og kvinner hadde omtrent de samme symptomene før de gikk til lege. Men ett år før diagnosen “blærekreft” ble stilt, hadde 19% av mennene og 47% av kvinnene blitt behandlet for uregelmessigheter eller smerter ved vannlating. Ialt 3,8% av mennene og 15,8% av kvinnene hadde fått tre eller flere kurer mot urinveisinfeksjon i løpet av den samme tidsperioden.
En annen ting jeg la merke til: Hele 78% av mennene mot bare 55% av kvinnene gikk direkte til urolog med problemene sine.
Studien konkluderer med at det finnes kjønnsspesifikke forskjeller i henvisningsmønstrene og dette kan forsinke den endelige diagnosen av blærekreft hos kvinner.
Det betyr antagelig at både fastleger og kanskje også gynekologer må bli mer bevisstgjort rundt dette med blod i urinen og andre tegn på blærekreft hos kvinner. Og at kvinnene ikke må godta å bli gående på antibiotika uten å ha blitt cystoskopert. Les innledningen til studien her.