fbpx

Da Vinci

Hvorfor den har fått det navnet vet jeg ikke, men kanskje fordi utviklerne håpet at den kunne gjøre alt? Da Vinci i blærekreftsammenheng er en robot. En robot som opererer. Går det kaldt nedover ryggen på deg ved tanken på å bli skåret opp og klippet i av en robot?

Jeg kan trøste med at den skjærer ikke på egen hånd. Det er en innretning med fire armer (bare det er jo en klar forbedring av den humane del av skaperverket!) som fungerer som kirurgens forlengede og forbedrede arm.

Kirurgen sitter et lite stykke unna pasienten, inne på operasjonsstua, og styrer robotarmene med stor presisjon. Det at robotarmene er tynnere og sterkere og mer bevegelige enn menneskelige armer, at de kan påmonteres alskens ekstrautstyr og finesser, at de kan holde et bittelite kamera og skjære med millimeterpresisjon helt jevne skår, og at de via ulike utvekslinger (altså en slags gear eller gir om du vil) kan gjøre små bevegelser veldig presist, gjør at dette er et hjelpemiddel med store muligheter.

Av en eller annen grunn har jeg hittil bare hørt om disse robotene i forbindelse med operasjoner på prostata. Men her er et presseoppslag – og det er ikke det første – om vellykket fjerning av en blære med denne roboten.

Pasienten får mindre operasjonsarr og dermed bedre kosmetisk resultat, mindre blødninger under operasjonen, mindre sårflater og arr som skal gro innvendig, mindre smerte etterpå og kortere tid til de blir friske igjen etter operasjonen – sier reklamen.

Mange av de store sykehusene her i landet har en Da Vinci. Kanskje du skal høre med urologene om de opererer blærekreftpasienter med den?

Siste: Her er en ny artikkel om robotassistert operasjon av blære på kvinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *