fbpx

FGFR3

Fibroblastvekstfaktorreseptor 3, på engelsk. Medlem nummer 3 i en familie på minst 4 nesten like proteiner. Helt umulig for vanlige folk å skjønne seg på. Men sånne raringer som kaller seg forskere har funnet ut at dette proteinet, for det er det det er, av og til forekommer i blærekreftcellene i en defekt form fordi arvestoffet, genet, som koder for proteinet (aminosyresekvensen for de som har litt naturfag innabords) har blitt litt ødelagt. Denne defekten kalles mutasjon.

Så kommer det fine: når man finner den muterte (defekte) formen av FGFR3 i overflatiske svulster, altså svulster hvor kreften ikke har begynt å sende røttene sine nedover i blæreveggen, så går det BEDRE med pasienten enn om han hadde hatt den normale varianten av FGFR3.

Skjematisk tegning av et medlem av FGFR-familien av proteiner.

Merk at “defekt” i denne sammenhengen betyr “forandret fra det vanlige”, ikke “uvirksom”. Proteinet fungerer fremdeles, som regel mer enn det ikke-muterte fordi det ikke lar seg slå av og på som vanlig. Jeg sier “som regel”, fordi ulike mutasjoner gir ulike effekter.

Så har noen laget en test for dette som kan brukes ved diagnostikk. Og så laget noen en ENDA bedre test for denne egenskapen. Og den nye testen finner du en artikkel om her.

Kanskje du kan høre med urologen neste gang du er på sykehuset om han har hørt om FGFR3?

Sånn for sikkerhets skyld, dersom du søker på nettet etter FGFR3: de samme mutasjonene gir dvergvekst hvis de opptrer i beinceller under fosterutviklingen. Derfor kommer det opp mye om bein og kortvokste når du søker på FGFR3. Kombiner FGFR3 med bladder cancer, så får du bedre treff.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *