fbpx

Frukt og grønnsaker, kan det beskytte?

Det finnes mange, lange og grundige vitenskapelige studier av frukt og kreft, grønnsaker og kreft, og frukt og grønnsaker og kreft. Tilsammen viser de ingen klar og sterk sammenheng mellom noen av disse faktorene. En stor internasjonal studie ble derfor startet for å se om et variert inntak var det man skulle se etter og gå for.

452 185 deltagere ble rekruttert fra ti europeiske land. Etter en gjennomsnittlig oppfølgingstid på 8,7 år hadde 874 av dem blitt diagnostisert med blærekreft. Diet diversity scores (DDSs) ble brukt for å tallfeste (kvantifisere, som det så fint heter) variasjonen i frukt- og grønnsakinntaket.

Man fant ingen klar sammenheng mellom graden av variasjon i inntaket av frukt og grønt, og risiko for blærekreft.

 

Jaja. På den annen side: Dersom man spiser variert er det mindre risiko for at eventuelle negative effekter av noe av det man spiser, slår ut i noen retning. Det kan jo være greit å ta med seg det også.

 

Kilde: Büchner FL, et al. Variety in vegetable and fruit consumption and risk of bladder cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2011 Jun 15;128(12):2971-9.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *