fbpx

Kan man drikke seg fra blærekreft?

Rent vann helles fra en mugge og over i et glass.

Blærekreft starter med at celler i blæreslimhinna utvikler uønskede egenskaper, blant annet at de begynner å dele seg uregulert. Noen utvikler også evnen til å invadere omkringliggende vev. Grunnen til at de oppfører seg unormalt, er at de er påført skade, og en kilde til skadelige stoffer er urinen som de utsettes for hele tiden.

Det er naturlig å tenke seg at siden veldig mange avfallsstoffer og rester av det vi får i oss skilles ut gjennom urinen, kan dette også påvirke blæreslimhinna slik at den utvikler kreft. I så fall burde det være fint å drikke så mye som mulig. Da tynnes innholdet mer ut, og blæra tømmes oftere.

I en samleanalyse (meta-analyse) har man sett på 20 studier av dette forholdet. 10 av dem rapporterte en signifikant sammenheng (signifikant = vitenskapelig holdbar ut over rimelig tvil) mellom totalt væskeinntak og forekomst av blærekreft.

Problemet var bare at seks av dem rapporterte om en positiv sammenheng (mer væske = mer kreft) mens de fire andre rapporterte om en negativ sammenheng (mer væske = mindre kreft). Jaha? Og videre?

Som man ofte gjør i slike sammenhenger hadde man sett på om det var noen forskjeller mellom kjønnene. Og tendensen var at høyere væskeinntak førte til kreft hos menn, mens det beskyttet mot kreft hos kvinner.

Konklusjonen på meta-analysen blir at det ser ut til å være en mulig sammenheng mellom totalt væskeinntak og forekomst av blærekreft, men det er uklart i hvilken retning og for hvilket kjønn det gjelder.

Går det an? Jeg stusser også litt. Men kvinnekropper kan kanskje lagre mer av de skadelige stoffene i fettvevet enn det menn gjør? Kanskje menn drikker andre ting enn kvinner? Kan kombinasjonen av visse stoffer ha noe å si? Tømmer menn blæra oftere enn kvinner rett og slett fordi de bare kan slenge ut snoppen nær sagt overalt? Har kvinner noen hormoner eller andre mekanismer som beskytter? Har det noe å si om man drikker til mat eller mellom måltider?

Si det. Er du frisk: Drikk normalt og støtt kreftforskningen. Går du på cellegift: drikk så mye du orker for å skille ut mest mulig gift fortest mulig. Kreftbehandling er kjent for å gi opphav til (sekundær) blærekreft.

 Kilde: Nutrition, total fluid and bladder cancer. Brinkman M, Zeegers MP. Scand J Urol Nephrol Suppl. 2008 Sep;(218):25-36. Review.

Vil du lese om at “sjåførblære” er en egen greie i denne sammenhengen, så ta en titt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *