fbpx

Hjulvisp knuser blodkoagler i blæra

Jeff FitlowNoen universitetsstudenter på Rice University i USA har satt seg fore å løse problemet med å få ut blodkoagler fra blæra. De har utviklet et instrument som ser ut som en kort fiskestang med en bitteliten hjulvisp i enden. Hjulvispen kan legges sammen og tuppen på instrumentet føres inn i urinrøret og opp i blæra. Når den er kommet inn der begynner man å sveive på det som ser ut som fiskesnella, og hjulvispen begynner å rotere. Den roterende bevegelsen vil kutte blodkoagler og evt. slimpropper  i blæra opp i mindre biter som er lettere å få ut. Se video her.

Hjulvisp detaljHjulvisp-ribbene, altså det som skjærer opp klumpene, er laget av nitinol, en gruppe nikkel-titan-legeringer som er super-elastiske og har en temperaturavhengig evne til å returnere til sin opprinnelige form etter deformasjon. Metallene blir blant annet brukt i medisinske redskaper og implantater. De som vil lese mer om disse materialene på engelsk kan trykke her.

Blodkoagler eller for den saks skyld slimpropper som tetter igjen urinrøret kan i verste fall føre til at urin blir stående og presse helt fra nyrene og ned og dermed føre til skade på nyrene, men heldigvis kommer de fleste til kyndig behandling i tide. Hvis ikke det holder å sette inn et kateter og skylle med saltvann ved hjelp av en sprøyte, må man inn med kirurgiske instrumenter og løse opp klumpene på den måten.

Blodpropp-deleren skal videreutvikles med et batteri og en styreanordning eller bryter som gjør at den kan rotere begge veier. Det vil naturlig nok øke effektiviteten og gjøre den lettere å bruke. Hele greia vil etter studentenes beregninger koste ca. 20 dollar, så prisen er det vel ingenting å si på. Men sikkerhet kommer først, og ifølge studentene i Team Evacuator som de kaller seg, er det usannsynlig at hjulvispribbene kommer i kontakt med innsiden av blæren.

Hvis flere enn meg lurer på hvorfor en gjeng studenter er så interessert i blodkoagler i blæren, så kan jeg berolige med at det var en kirurg som presenterte problemet for dem. De er ikke SÅ grenseløst nerdete disse ungdommene. Heldigvis. Og de har brukt griseblod og gelatin til å teste instrumentet underveis. Så dette virker lovende, selv om jeg tror det kanskje kan bli en utfordring dersom pasienten samtidig har skorper etter inngrep i blæren, blandet med koaglene. Neste trinn blir nå utprøving på dyr (neida det er ikke slemt, dyrene vil være i narkose).

 

Og så er det eksamen. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *