fbpx

Hva tror du, er legemiddelfirmaer mer interessert i å behandle enn å kurere kreft?

60% av respondentene i en internasjonal offentlig opinionsundersøkelse gjennomført i 2012 mente at farmasøytiske selskaper er “mer interessert i å behandle kreft enn å kurere den”, ifølge en pressemelding fra meningsmålingsarrangørene.

kreftmedisiner ordskyUndersøkelsen, som ble finansiert av legemiddelfirmaet Eli Lilly, brukte telefonintervjuer for å avdekke publikums kunnskaper og holdninger om kreft. Rundspørringen involverte 4341 mennesker fra Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, USA og Storbritannia. Av de spurte var 3009 «vanlige» mennesker, 663 var kreftpasienter og 669 var helsearbeidere.

“Denne uttalelsen om den farmasøytiske industrien er en myte”, sa Newton F. Crenshaw, visepresident for Lilly Oncology (et datterselskap av Eli Lilly) i pressemeldingen. “Men den peker på noen store utfordringer som vi har som industri: å informere om våre motiver, hva vi gjør og hvordan vi jobber, til de som styrer helsebudsjettene, politikere og pasienter, og å demonstrere vår verdi”, la han til.

Undersøkelsen ble bestilt av PACE (Patient Access to Cancer Care Excellence ), et Lilly Oncology initiativ. Den ble gjennomført for å sammenfalle med World Cancer Day, som samme år fokuserte på å avskaffe feilaktige myter og misoppfatninger om kreft.

Omtrent halvparten av respondentene rapporterte at de ikke tror at kreft er en dødsdom, mens om lag en tredjedel tror det er; de resterende respondentene var usikre. Amerikanerne var de mest optimistiske med hensyn til kreftdødelighet; 65% rapporterte at de er «uenig» eller «helt uenig» i at kreft er en dødsdom.

Mer enn 40% av de spurte feilkarakteriserte kreft som en enkelt sykdom. (Det synes jeg var et lumpent spørsmål. Det kommer akkurat an på hvordan du oppfatter eller definerer begrepet “sykdom”.)

Respondentene var rimelig fornøyde med hvordan kampen mot kreft går fremover: Om lag 60% var fornøyd med den fremgangen som er gjort de siste 20 årene. Britene var mest tilfreds; 73% rapporterte å være fornøyd. Japanerne var de mest misfornøye; bare 30% var fornøyd med de medisinske fremskritt som har blitt gjort.

I alle land unntatt Frankrike rapporterte halvparten eller flere at deres eget land investerer for lite i kampen mot sykdommen, mens ialt 30% av alle respondentene rapporterte at de tror riktig mengde ressurser blir brukt.

I USA tror om lag tre fjerdedeler av respondentene at kostnadene til kreftmedisinutvikling er på $ 100 millioner eller mindre. Undersøkelser som er gjort tyder på at de faktiske kostnadene er i gjennomsnitt $ 1.2 milliarder.

 

Så kan man jo spørre seg: Hva er årsaken til at folk tror at legemiddelfirmaene er mer interessert i å behandle enn å kurere kreft? Er det bare mangel på informasjon? Eller har det sammenheng med de to siste spørsmålene: om folk flest mener at landet deres bruker for lite penger på kreftbehandling, sett i sammenheng med at utviklingskostnadene er så mye større enn folk tror – skal de lage seg politisk albuerom for svinedyre medisiner, tro? Eli Lilly er verdens tiende største legemiddelfirma. Og jeg tror ikke de er konkurstruet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *