fbpx

Kreft i blæra men ikke blærekreft

Venezuelas tidligere president Hugo Chávez døde 5. mars 2013. Han hadde kreft i blæra si. Men ikke blærekreft.

Denne gang bruker jeg ham som et eksempel på noe som det er lett å gå litt surr i: Enhver kreftsvulst bærer preg av det vevet den oppstår i. En svulst som sprer seg til andre steder i kroppen, beholder noen særtrekk fra det opprinnelige organet, til forskjell fra svulster som har hatt sin opprinnelse i mottakerorganet.

Man kan altså i mikroskop se forskjell på en svulst i leveren som har opphav i leverceller, og en svulst i leveren som har opphav i for eksempel lungene og har spredt seg til leveren. Den første kalles leverkreft, den siste kalles lungekreft med spredning til leveren. Den første skal behandles som leverkreft, den siste skal behandles som lungekreft, selv om begge sitter i leveren.

Hugo Chávez hadde en kreftsykdom som startet et sted i bekkenet, men fikk spredning til blant annet blæra. Han hadde altså ikke blærekreft, men metastaser til blæra. -Behandlingsmessig to helt forskjellige ting.

Ifølge media hadde han også spredning til to andre steder i kroppen. Uansett politisk ståsted og rulleblad; det kan ikke ha vært noen særlig god situasjon. Vi får håpe han og alle andre kreftpasienter fikk og får så god behandling som mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *