fbpx

Hvordan gjøre brokkoli mer effektiv som antikreft-middel

Tidligere studier har antydet at brokkoli kan inneholde stoffer som hemmer utviklingen av kreft. Men hvordan får vi mest mulig effekt ut av denne fargerike og gode grønnsaken?

Brokkoli
Brokkoli

En liten pilot-studie har gitt klare indikasjoner på at måten du tilbereder og spiser brokkoli på spiller en rolle, og antyder også at det å kombinere brokkoli med brokkolispirer (4-5 dager gamle spirer fra brokkolifrø) kan øke virkningen til nesten det dobbelte.

«Brokkoli, tilberedt på riktig måte, ser ut til å hemme utvikling av kreft. 3-5 porsjoner i uken er nok til å ha en effekt. Men for å få denne virkningen av brokkoli, må enzymet myrosinase være til stede. Hvis det ikke er der vil ikke Sulforafan, brokkoliens kreft-forebyggende og anti-inflammatoriske komponent, dannes,” sier Elizabeth Jeffery, professor i ernæring.

Ifølge Jeffery ødelegger mange mennesker myrosinasen ved å overkoke brokkolien. Og helsebevisste forbrukere som bruker brokkolipulver (kosttilskudd) som næringstilskudd går også glipp av dette. Disse kosttilskuddene inneholder ofte ikke dette nødvendige enzymet, sa hun.

Brokkolispirer
Brokkolispirer

“Det finnes likevel en måte å øke pulverets effektivitet på. Brokkolispirer inneholder myrosinase i overflod. Og brokkolipulver inneholder ofte forløperen til Sulforafan,”sier Jenna Cramer, medforfatter av studien.

Forskernes hypotese (den antagelsen de ville undersøke i studien) var at myrosinase (enzymet) fra spirer ville øke Sulforafan-dannelsen og –absorpsjonen (av det virkningsfulle stoffet) fra brokkolipulver hvis de to ble spist sammen.

I en liten pilotstudie rekrutterte de fire friske menn som spiste måltider som inneholdt brokkolispirer alene, brokkolipulver alene, eller en kombinasjon av de to. Forskerne målte nivået av sulforafan-metabolitter (omsetningsprodukter) i menns blod og urin etter måltidene.

“Vi så etter biomarkørnivåer i plasma og urin som er assosiert med kreftforebygging,” sa Cramer.

Tre timer etter inntak så de en klar synergieffekt mellom pulver og spirer.

“Vi så nesten en dobling i Sulforafan-absorpsjonen når spirer og pulver ble spist sammen. Det forandret måten forsøkspersonene fordøyde pulveret. Vi så plasma- og urin-metabolitter mye tidligere og på mye høyere nivåer enn når hver av dem ble spist alene,” sa Jeffery.

Dette indikerer at myrosinase fra brokkolispirer danner (nåvel, katalyserer dannelsen av:) Sulforafan ikke bare fra spirene, men også fra forstadiet som finnes i brokkolipulver, sa hun.

Andre matvarer som inneholder Sulforafan og som i kombinasjon med brokkoli kan øke dens fordeler, er sennep, reddiker, ruccola (arugula på amerikansk) og wasabi (svært dyr grønnsak, blir ofte erstattet av pepperrot som smaker nokså likt men som kanskje ikke har samme effekt i denne sammenhengen), sier Jeffery.

“For å øke denne grønnsakens fordeler, kan du strø brokkolispirer på brokkoli eller servere en sennepssaus sammen med brokkolien,” la hun til.

Folk som foretrekker å spise brokkoli uten saus eller spirer bør vite at overkoking er dødskysset for det viktige enzymet myrosinase, sa hun. “Å dampe brokkolien i to til fire minutter er den perfekte måten å beskytte både enzymet og næringsstoffene på.”

Fagartikkelen ligger her.

Bare husk på at denne studien undersøker hvordan man kan øke opptaket av de aktuelle næringsstoffene fra brokkolien, IKKE hvordan, eller i hvilken grad, disse næringsstoffene faktisk hindrer kreftutvikling. Og fire friske forsøkspersoner er og blir en pilotstudie, altså en forundersøkelse, og ikke noe bevis (journalisten bruker ordet “evidence” i sin omtale). Men å spise vel tilberedt brokkoli kan nå knapt skade uansett, så lenge den ikke tar all plass og utelukker andre næringsrike grønnsaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *