fbpx

Hvordan oppdage mikrometastaser

”Finnes det blodprøver som kan oppdage enkeltstående kreftceller som sirkulerer rundt i kroppen med blodet?”

Ja, men vi må ta den dårlige nyheten med det samme: den vil ikke kunne gjøre deg frisk fra en kreftsykdom. Heller ikke er det mulig å utvikle en test som vil kurere en kreftpasient som har fått mikrometastaser. Det vil si: DERSOM du får en cellegiftkur eller en annen helkropps-behandling (f.eks.. immunterapi) som kreftcellene faktisk er følsom for, KAN cellene drepes og du er kurert (frisk). Men vi skal ta dette litt mer nøye:

Voksne mennesker har ca. 5 liter blod i kroppen. I blodet flyter det en haug med celler, deriblant hvite og røde blodlegemer. I teorien (!) skal det bare èn enkelt kreftcelle til, som klarer å slå seg ned i et annet organ og starte en ny svulst, for å spre kreften –i praksis kreves det et anseelig antall. Dette fungerer omtrent som når en løvetann sprer frøene sine; noen få frø spirer, de fleste dør. Hvis boldprøvesvarene dine sier ”5,0 x 109/l av leukocytter” betyr det 5 000 000 000, altså fem milliarder hvite blodlegemer (celler) pr. liter blod, altså 25 milliarder tilsammen i kroppen din. Pluss røde blodlegemer, blodplater (trombocytter) og endel andre celler….

Ei kreftcelle? To? Ti? Tusen? Nåla i høystakken blir stooor…. Bruke antistoffer (en type proteiner) som kan binde seg til kreftcellene? Jo, det går an. Men det er iallfall foreløpig ikke mulig å se for seg en måte å spore disse antistoffene igjen, i så lite antall (noen få molekyler pr.  kreftcelle, og bare noen få kreftceller) i et så stort blodvolum. Vi kan merke antistoffene med farge, med fluorescens, med radioaktivitet, og sikkert med andre ting: De forsvinner uansett i mengden.

Men blir antall kreftceller noe større, kan man bruke antistoffer som binder seg til cellene, og fange opp antistoff/celle-komplekset med nye (sekundære) antistoffer (eller andre bindingsmekanismer) som igjen er festet til bittesmå, magnetiske kuler (forøvrig en vidunderlig, norsk oppfinnelse:). En magnet kan da trekke disse celle-protein-kule-klumpene ut av blodet.

Jeg tror følsomheten på denne teknikken nå er slik at de kan oppdage en håndfull kreftceller pr. milliliter (tusendels liter) blod. Men i 5 liter? Jeg tror ikke  det er mulig å tenke seg at denne prosessen blir så effektiv at man kan rense blodet fullstendig for kreftceller. Bindingen til de magnetiske kulene er ett av problemene, den blir aldri 100% effektiv. Dessuten vet du aldri når èn eller to eller ti av kreftcellene har festet seg til blodåreveggen et sted og begynt å bevege seg gjennom denne og ut i vevet for å starte en ny svulst……

For sikkerhets skyld: Primære, sekundære, tertiære antistoffer: proteinmolekyler som danser jenka (nr. 2 binder nr. 1, nr. 3 binder nr. 2…).

Hva er da vitsen med blodprøven? Fin til å se om en behandling faktisk reduserer antall kreftceller i blodet. Dersom ”etter”-prøven er lik eller høyere enn ”før”-prøven (antall kreftceller i blodet etter og før behanding), kan du takke nei til mer av den sorten (legene vil umiddelbart ta deg av behandlingen med mindre de har andre indikasjoner på at behandlingen hjelper, f.eks. redusert størrelse på svulsten). Og jo mer cellegift pr. kreftcelle, jo større er sjansen, tross alt.

Dessuten kan det for noen bli et spørsmål om hvor mye plager man skal utsette seg for, til hvilken nytte. Da er det greit å ha et par tall å se på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *