fbpx

PET-scan til alle! –Eller ikke?

PET scan er supert til å finne (lokalisere) kreftsvulster i kroppen. Dersom man oppdager kreftsykdom for første gang, før cellene har rukket å spre seg til resten av kroppen og svulsten ligger slik til at den kan opereres: strålende! Kjør på!

PET scan som finner metastaser (spreding) fra en tidligere svulst: fint, men de svulstene som da oppdages inneholder et ”forfryktelig” antall kreftceller, tross alt. Hvor mange andre bittesmå svulster holder på å utvikle seg i kroppen din samtidig? Se for deg en kube på en millimeter i hver retning, altså 1 mm3. En vevsbit av den størrelsen inneholder kanskje 100 000 celler (kan variere mye etter hvor store cellene er). Ett hundre tusen kreftceller. En millimeter i utstrekning. PET scan er en bildedannelsesteknikk, ikke elektronmikroskopi.

Men jo færre kreftceller å ta livet av pr. dose cellegift, jo bedre.

Men det er ikke for ingenting at helsevesenet skiller på FØR og ETTER spredning, ikke på LITT spredning kontra MER. Du kan være så heldig at du får et middel som slår ut akkurat dine kreftceller, og det er derfor man ved noen krefttyper gir cellegift i tillegg til kirurgi selv om man ikke ser noe tegn til spredning. Men har man fått spredning etter å ha fått cellegift, sier jo det at iallfall noen av cellene tålte den behandlingen.

Finnes det da andre midler som kan ta disse tøffingene? Jada. Legen prøver, men du betaler. Med slapphet, oppkast, strålingssår, inkontinens, verking, tinnitus…… Kreftbehandling er ikke for pyser. Det er en grunn til at legen blir alvorlig i stemmen når hun må si at ”du har nok dessverre spredning”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *