fbpx

Hvorfor akkurat meg?

Hvorfor skulle blærekreft ramme akkurat deg, eller ham, eller henne?

Man kan godt få kreft selv om man har levd som en sunnhetsapostel og aldri gjort NOE ”galt”. Livet er ikke rettferdig.

-Men man øker dessverre sjansene sine for å få ubehagelige beskjeder fra mennesker i hvit frakk dersom man tilfører kroppen stoffer som irriterer eller skader innsiden av urinblæra når stoffet skal skilles ut gjennom urinen.

Nest etter Percival Potts rapporter fra 1775 om testikkelkreft hos feiere var blærekreft en av de første kreftformene i verden hvor man fant en sammenheng mellom yrke og kreftutvikling; garvere og folk som jobbet med såkalte azofargestoffer hadde overhyppighet av blærekreft. I dag er denne typen jobber heller sjeldne, men frisører og ansatte i smelteverk, trykkerier, malingsindustri, lakkerere, grafikere og tekstilindustrien kan i noen grad være utsatt.

Les mer om ulike yrker og sammenhengen med utvikling av blærekreft her.

Det er likevel en ting som utmerker seg dersom du ønsker å havne i denne delen av helsestatistikken: Begynn å røyke! Langtfra alle røykere får kreft, og blant disse igjen er det enda færre som får blærekreft. Heldigvis. Likevel: blant dem som HAR FÅTT blærekreft er det svært, svært få som aldri har røkt…

Har du sluttet sier du, og derfor er du på den sikre sida?

Sorry, her kommer de dårlige nyhetene: det kan ta fra 15 – 40 år fra blæra ble utsatt for kreftfremkallende stoffer, til kreften oppstår eller oppdages.

Likevel: jo mindre du har røkt, jo mindre har blæra di blitt utsatt for av skadelige stoffer.

-Lyst på et eple?

Les mer her om årsaker til blærekreft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *