fbpx

Irreversibel elektroporering; kommer til der skalpellen blir for farlig

En behandling som, uten å lage store åpninger og sår i kroppen som behandles, “river” mikroskopiske hull i svulster uten å skade friskt vev som ligger rundt, er en lovende behandling for kreftsvulster som ellers er vanskelige å behandle, antyder en studie publisert nå i november.

IRE“Irreversibel elektroporering (IRE) er en ny måte å angripe kreft på, hvor man bruker mikrosekund-lange elektriske pulser for å drepe kreftceller uten å skade friskt vev i nærheten. Det er spesielt nyttig i behandling av svulster som ligger nær blodårer, nerver og andre sensitive strukturer” sa Constantinos T. Sofocleous, forsker og intervensjonsradiolog ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York”. IRE ser ut til å være spesielt gunstig hos personer med kreft som har spredd seg fra den primære svulsten og som ikke har gode behandlingstilbud pr. i dag. IRE benytter sterke elektriske felt for å lage små hull i cellemembranen og dreper kreftcellene ved å forstyrre balansen mellom molekylene i og utenfor cellen uten å forårsake annen celleskade. Dette gjør IRE potensielt ideell for behandling av tumores i nærheten av sensitive strukturer” sa Sofocleous. Klikker du på bildet kommer du til en liten videosnutt om dette, på engelsk.

Mens andre behandlinger som kirurgi eller termisk ablasjon (oppvarming og nedfrysing: ablasjon betyr «å fjerne et materiale fra overflaten av et objekt ved fordampning eller andre erosjonsprosesser») kan skade friskt vev nær svulsten, perforerer IRE helt presist kreftcellene og reduserer risikoen for å skade store blodårer, nerver, galleveier og andre vitale strukturer», sa forskeren.

IRE er vist å være trygg for behandling av kreftformer som har metastasert (spredt seg) til lever, lunge, blære- og bekkenområdet. I denne studien ble 25 pasienter med til sammen 40 metastaser til leveren fra primærsvulster i lunge, bukspyttkjertel, skjoldbruskkjertel, prostata, livmor, livmorslimhinne, eggstokker og endetarm behandlet med IRE. Den gjennomsnittlige størrelsen av svulstene var ca. 2 cm. Metastasene lå nær kritiske strukturer som ville blitt skadet ved bruk av termisk ablasjon. Forskere fullførte alle de 30 IRE-behandlingene uten store komplikasjoner, hvilket viser at IRE er trygg nok for videre undersøkelser og testing i store kliniske studier.

IRE er helt i forskningsfronten for intervensjonsradiologiske behandlinger som er ikkekirurgiske og innebærer minimal risiko og rehabiliteringstid for kreftpasienter. Intervensjonsradiologiske behandlinger innebære å gjøre snitt på størrelse med en blyantspiss og bruke medisinsk bildebehandling for å lede små instrumenter til bestemte svulster.

“Ved å bruke de minst invasive behandlinger som er tilgjengelig er intervensjonsradiologer i stand til å ødelegge hele svulster med en tynn nål og et bildedannende apparat”, sa Sofocleous. “Vi har ofte behandlet pasienter som ikke har noen andre konvensjonelle behandlingsalternativer eller har så dårlig helse at selv minimal invasiv kirurgi (laparoskopi, kikkhullskirurgi) er for farlig. Forskerne arbeider med å øke effektiviteten av IRE og vil til slutt teste den mot andre behandlinger for disse svulstene, inkludert radiofrekvensablasjon, mikrobølgeovn-ablasjon og cryoablation,» avsluttet Sofocleous.

Studien sier ingenting om behandlingen ga pasientene noe lengre liv. Det er ikke gitt at behandling til enhver tid er det aller beste for pasienten, av og til er det best for pasienten å avstå fra å gjøre noe. Forferdelig brutalt, men dessverre sant. Men uansett er det fint å få så presise metoder å hjelpe seg med for de pasientene som bør behandles. Jeg ser fram til at de prøver dette på hjernesvulster.

I presseoppslaget bruker de betegnelsen “ny” behandling. Ny og ny, den ble visstnok utviklet på 70-tallet.

Og hvis dere følger denne lenken (et stykke ned på siden) kommer dere til en side hvor forskere ved Universitetet i Oslo planlegger å starte opp med denne teknikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *