fbpx

Løser ett problem, får et annet

Den 22. mars vil det bli avholdt en rettslig høring i Louisiana, USA, om flere tusen søksmål mot firmaet Takeda Pharmaceuticals for å ha solgt en diabetesmedisin som de, etter saksøkernes mening, skal ha visst ville gi økt risiko for å utvikle blærekreft.

I en studie av 193.000 diabetespasienter ble det vist at de som tok denne medisinen hadde 40% høyere risiko for å utvikle blærekreft enn de som ikke brukte dette middelet.
 
Denne medisinen selges også her i landet. Navnet på virkestoffet er pioglitazon. Det selges under navnene Actos, Glustin, Competact, Glubrava og Tandemact.
 
Hvis man er godt voksen og står på denne medisinen og det fungerer godt, ville jeg tatt livet med ro. Det kan ta fra 15 til 40 år å utvikle blærekreft, mens diabetes er en sykdom som man absolutt også skal ha respekt for. Statens Legemiddelverk  (SLV) vurderer saken slik: “Nytten vil likevel være større enn risikoen for pasienter som ikke har tilstrekkelig effekt av andre behandlingsalternativer.”
 
Dersom jeg var en relativt ung diabetiker ville jeg ha forespurt legen om det fantes alternativer.
 
Legene får dette rådet fra SLV: “Kjente risikofaktorer for blærekreft (alder, røyking og eksponering for visse kjemikalier eller behandlinger) skal vurderes hos pasienten før behandling med pioglitazon startes.”
 
Pasientene får disse 3 rådene:
“• Det er viktig at du ikke slutter å ta Actos eller Competact uten å snakke  med lege.
• Ta kontakt med legen din for å bytte behandling dersom du bruker Actos eller Competact og har hatt eller har blærekreft. Det er viktig at du ikke slutter å ta medisinen før du har fått ny behandling
• Kontakt lege dersom du oppdager blod i urinen, smerter ved urinering eller merker at trangen til å urinere kommer plutselig.”
 
Så får vi se om den juridiske behandlingen faller ut til fordel for den ene eller andre parten.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *