fbpx

Proteinet PODXL varsler om aggressive former for blærekreft

Fra Universitetet i Lund, Uppsala universitet og KTH i Sverige kom det nylig en rapport om et viktig gjennombrudd i forskningen på prognostiske faktorer i blærekreft, altså faktorer som kan fortelle om en svulst som er i et tidlig stadium vil utvikle seg til å bli aggressiv eller om den vil forbli “snill”. Dette har stor betydning for behandlingsvalg og pasientens prognose.

karolina_boman_pm“Med bedre kunnskap om dette proteinet kan vi bedre fastslå en pasients prognose og se hvem som trenger mer aggressiv behandling umiddelbart, og hvem som kan få en mildere behandling uten risiko for sitt liv. Vi kan se på et tidlig stadium hvilke pasienter som er i faresonen for kreft-tilbakefall”, sier Karolina Boman, en doktorgradsstudent ved Seksjon for patologi ved Universitetet i Lund.

«Vi har tidligere vist seg at tilstedeværelsen av proteinet «Podocalyxin-liknende protein 1», PODXL, i cellemembranen hos pasienter med kolorektal kreft øker risikoen for tilbakefall eller for å dø av den sykdommen. Nå har vi sett det samme i pasienter med blærekreft. Prognosen er dårlig selv hvis proteinet bare er til stede i lave konsentrasjoner”, sier Karolina Boman.

Studien omfattet nesten 500 menn og kvinner i alderen 39 til 90 år. Pasienter med svulster som inneholder PODXL hadde økt risiko for kreft-tilbakefall eller for å dø av sykdommen innen to år – selv i tilfeller som ble oppdaget tidlig og bare hadde overfladiske svulster.

Forskerne mener at den nye  kunnskapen om dette proteinet også kan være til nytte for andre former for kreft.

“Vi kan uten tvil bruke dette for eksempel for kreft i bukspyttkjertelen, tykktarmskreft og eggstokkreft. Det kan også spare samfunnet for mye penger, spesielt hvis vi i fremtiden vil kunne se hvilke svulster som inneholder dette proteinet ved hjelp av en enkel urinprøve. Det er hva vi skal se på nå, “sier Karolina Boman.

Presseoppslaget ligger her.

I artikkelen blir PODXL betegnet som et “anti-adhesive glycoprotein”, altså at det på en eller annen måte hindrer cellene i å feste seg til hverandre. Løse kreftceller er en uting. Det kan muligens forklare den aggressive oppførselen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *