fbpx

Robot-assistert operasjon: C-3PO eller R2D2?

33rd AFI Life Achievement Award - A Tribute to George Lucas - ShowRobot-assistert operasjon høres litt «Star Wars» ut, enig i det. Men det er ikke roboten som styrer det som foregår. Roboten er bare et avansert verktøy med mye tynnere armer, lengre fingre, usannsynlig bøyelige ledd i alle retninger og øyne på de mest hensiktsmessige steder for å gi god oversikt og innsikt, sammenlignet med oss akk så begrensede mennesker. Det står likevel mennesker bak og styrer. Hver eneste bevegelse, hvert eneste grep, hvert eneste kutt, hver eneste vurdering og beslutning.

Roboten er kirurgens forlengede arm som kommer til der kirurgen ikke gjør det. Robotarmen kan påmonteres alle nødvendige instrumenter: saks ytterst i pekefingeren, arterieklemme på ringfingeren. Klart det er praktisk! Men det blir fort noe upersonlig over hele opplegget når man skal opereres av en robot. Tør vi det, da?

En ny studie, som publiseres i Journal of Urology nå i februarnummeret, har sett på 47 pasienter som ble operert på en av to måter: enten vanlig, åpen operasjon med tradisjonell glidelås på magen, eller Star Wars-versjonen. Og roboten slo fettern til sjimpansen:

Da VinciMindre blodtap, raskere tilbake i god form, færre pasienter som hadde behov for forlenget liggetid på sykehuset, tarmfunksjonen kom raskere i gang, og de trengte litt færre blodoverføringer. Altså de som ble operert «av» roboten. Eller egentlig: en dyktig kirurg som styrte disse superfleksible multi-funksjons spesialverktøyene.

Heldigvis for de andre, like dyktige kirurgene som måtte gjøre jobben på gamlemåten, var det ingen forskjell i resultatet av operasjonene. Oppgaven var å operere ut ei blære full av kreftsvineri og redde eieren. Det greide begge grupper i like stor grad.  Men kirurgene har fått nyttig informasjon fra studien og vil starte en større og mer omfattende undersøkelse av de to operasjonsmåtene.

Det er ikke legens preferanser og synsing som skal avgjøre hvordan kniven føres under en så viktig oppgave som fjerning av ei urinblære, det er nøye utprøvde prosedyrer og vel avveide fordeler og ulemper. Denne studien inkluderte bare 47 pasienter; man må ha et mye større pasientgrunnlag for å trekke de gode, sikre konklusjonene. Det blir neste trinn.

Ble du tryggere nå? Les innledningen til fagartikkelen her (du eller arbeidsgiver må betale for full tilgang). Eller ett av flere presseoppslag her (på engelsk). Roboten heter forresten Da Vinci, ikke R2D2. Sikkert vel gjennomtenkt det også.

En hyklers tanke: Robot-STYRT, kirurg-ASSISTERT operasjon…… uææææh! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *