fbpx

Stråling ble mer effektiv med cellegift i tillegg

Gode nyheter fra Birmingham: En dame med en sitronstor svulst i blæra ble med på en studie hvor man så på effekten av stråling alene sammenlignet med stråling og cellegift i kombinasjon.

Blant de som fikk kombinasjonsbehandling, utviklet 1/5 mer avansert kreft, såkalt muskel-invasiv sykdom (kreften kryper ned i det muskellaget som ligger et stykke ned i veggen på selve blæra, og som vi bruker når vi skal tisse). Blant de som fikk bare stråling, utviklet 1/3 muskel-invasiv sykdom. Altså ca. 20% mot ca. 33%. En klar forbedring.

Damen i reportasjen gikk det riktig bra med. Studien startet for 13 år siden, og hun har vært frisk siden. Det høres likevel ut som om behandlingen var tøff. Det kan jeg godt tenke meg. Jeg vil også tro at dette var det mest spektakulære resultatet i studien.

Forutsatt, selvfølgelig, at studien er skikkelig og ordentlig satt opp og gjennomført, er det så å si alltid en fordel å delta i vitenskapelige studier. Mange undersøkelser viser at folk som deltar i slike, kommer bedre ut enn de som ikke gjør det (-sammenlignet folk som var like syke i utgangspunktet). Det henger antagelig sammen med at folk blir bedre informert, mer bevisst på behandlingen og kanskje følger denne mer nøyaktig, og blir bedre passet på av helsepersonellet. Kanskje man også føler seg litt mer betydningsfull når man deltar i noe som oppleves som viktig, og at dette har litt å si?

Husk at dette gjelder akkurat DEN krefttypen, akkurat DEN strålebehandlingen og akkurat DEN cellegiften. -Og akkurat DISSE pasientene. Kombinasjonsbehandlinger har vært forsøkt før uten at det har gitt den store effekten. Vitenskapelige artikler må leses som Fanden leser Bibelen; detaljene er uhyre viktige.

En viktig ting til: Er du satt opp til operasjon og lurer på om du skal droppe den til fordel for dette opplegget? Ikke gjør det! Hvis legene har vurdert deg som frisk nok til å tåle en operasjon: go for it! Det er ALLTID bedre å få hele dr…… (unnskyld) ut av kroppen, enn å gamble på at cellene blir drept av cellegift og/eller stråling. Mange pasienter har opplevd at ingen av delene virker, eller virker bare delvis.

Jeg ønsker meg flere studier av hvem som har nytte av en bestemt behandling, og hvem som ikke har det. Da kan vi spare mye skuffelse, mange plager og bivirkninger til ingen nytte, og komme fortere i gang med behandling som faktisk virker. Men da må vi ha penger.

Lenke til originalartikkelen ligger her.

Og her får du et annet oppslag om samme studie, med en fin illustrasjon av blærekreftens ulike voksestadier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *