Her finner du forslag og hjelp til hvordan du kan bidra til å løfte blærekreftpasientene. Vi vet at mange av våre medlemmer på grunn av sykdom eller annet er sterkt satt tilbake rent fysisk, andre har begrensede økonomiske ressurser. Verktøykassa vår er satt sammen slik at alle skal kunne finne noe de kan bruke, uansett. Vi har gruppert verktøyene i tre kategorier: Aktiviteter som ikke koster noe, aktiviteter hvor du gir et beløp selv, og aktiviteter hvor du får andre til å gi. Det betyr at alle kan delta, og det håper vi alle vil!
VERKTØYKASSA
Hva du kan gjøre som ikke koster penger
Snakk om blærekreft! Jo flere som forteller om denne sykdom-men, jo flere lærer om den og blir oppmerksom på den. Det er over 16 000 som lever med blærekreft rundt omkring i landet. Hvis alle rekker opp hånda samtidig, vil vi antagelig kunne se en sammenhengende kjede fra Lista til Nordkapp! Snakk med ikke bare dine nærmeste, men venner og bekjente – alle som spør «Hvordan går det?».
Hvis du ennå ikke har møtt andre blærekreftpasienter kan du bli kjent med en hel flokk via vår facebook-gruppe. Den har vært i drift siden 2011 og har veldig godt miljø og godt renommé.
Lag en selfie-video som du legger ut på din profil på sosiale medier. Fortell andre det du mener er det viktigste de får vite om blærekreft, gjerne med en oppfordring om hvordan de kan støtte vårt arbeid. Her er lenke til et nettsted som gir gode råd om hvordan:
https://www.makeuseof.com/how-to-take-selfie-video/
Gjør noe gult! Gult er den inter- nasjonale oppmerksomhetsfargen for blærekreft. Ta på deg et gult skjerf, gul jakke eller gule solbriller, lag fiskeboller i karri til middag, kjøp gule tulipaner til fruen, poler den gule bilen og dra på tur eller sett en gul nellik i knapphullet. Ta gjerne bilde og legg ut på nett. Gult er kult! I vår sammenheng symboliserer det noe vi jobber for at alle skal ha: en frisk og klar gul farge på urinen. Ikke rød.
Tips oss om personer eller bedrifter som vi kan sende en henvendelse til. Mange bedrifter ønsker å gi noe tilbake til samfunnet. De støtter idrettslag og sponser lokale støtte- grupper av forskjellig slag. Hvis de aldri har hørt om blærekreft kan de heller ikke komme på tanken om å støtte vårt arbeid. La oss sende et brev og fortelle hva vi gjør, så kanskje de fatter interesse.
Hvordan du kan gi
Gi et hvilket som helst beløp når som helst, via VIPPS nr. 241119 eller vår bankkonto 3207.30.45648.
Alle gaver går til vårt arbeid med å løfte blærekreftfeltet, jobbe for tidligere diagnostikk, bedre behandling, bedre oppfølging og mer informasjon til både nåværende pasienter, folk i risikogrupper, helsearbeidere og allmennheten.
Spar skatt med Blærekreft Norge. Vi er godkjent gavemottaker hos Skatteetaten. Alle gaver over kr. 500 som du gir til oss (inntil 25 000) kan trekkes fra på skatten for det året de gis. Det vi må gjøre er å rapportere summen inn til Skatteetaten. Da trenger vi fødselsnummer eller organisasjonsnummer. Fradraget gjelder uansett hvordan gaven gis, enten det er via en facebook-innsamling, en Spleis, via VIPPS eller bankkonto.
Bli fast giver! I nettbanken kan du sette opp et fast trekk fra kontoen din til oss.
Ulike banker har ulik utforming på dette, men i Sparebank-systemet trykker du Betaling – fast betaling – Ny fast betaling og legger inn informasjon om til hvem, hvor mye, hvor ofte og hvor lenge betalingene skal foretas. Her gjelder regelen om skattefradrag: hvis du gir 500 kr eller mer til sammen gjennom året kan du trekke fra beløpet på skatten for inneværende år.
Kjøp en gul sløyfepin. Vi har fått hjelp av alltid entusiastiske og råkule Gulliver til å etablere en fantastisk nettbutikk på vår webside, Gullivers Megastore! Der man kan få kjøpt en gul sløyfepin (eller flere!) som kan bæres på skjorta eller jakka. Den gule sløyfa symboliserer blærekreftsaken og kan bæres av alle. Det svarte silikonarmbåndet med teksten «Jeg støtter kampen mot blærekreft» er også noe alle kan identifisere seg med.
Den gule dråpepin-en er laget spesielt for urostomi-bærere, for at de skal kunne gjenkjenne hverandre. Har du urostomi eller kjenner du noen som har?
Start en SPLEIS. Vi har vår egen organisasjons-side på SPLEIS hvor man kan starte sin egen innsamling. Les mer ved å trykke på den blå teksten over.
Du kan også søke på Blærekreft Norge eller Løft blærekreftpasientene.
Spander en kaffekopp. Mye av arbeidet vårt gjøres gjennom samtaler med folk som er rammet. Du kan støtte dette arbeidet symbolsk ved å VIPPSE eller sende oss et beløp som tilsvarer to kaffekopper – en til pasienten og en til den som informerer. VIPPSnr. 241119, kontonr. 3207.30.45648.
Lag en gul klubbkveld. Mange av oss som har noen år på baken har vokst opp med misjonsmøter eller bondekvinnelagsmøter eller husmorlagsmøter rundt omkring i hus og heim. Nå har kanskje Tupperware og Herbalife tatt over mye av dette, men konseptet kan brukes til gode ting. Inviterer venner og bekjente, lag litt god mat og god stemning med gult som tema. Fra oss kan du få informasjonsbrosjyre om blærekreft som kan formidles til deltakerne. Fast innslag på disse kveldene var et lite lotteri. Mange millioner kroner er samlet inn til gode formål på denne måten, samtidig som man møtes og har det hyggelig.
Start en facebook-innsamling. Blærekreft Norge er godkjent som innsamlingsformål i Facebook-systemet. Vi har laget en rekke fb-plakater som kan lastes ned og brukes som bilde i et innlegg, og hvor du kan legge til din egen oppfordring i tillegg. Les mer om facebook-innsamlinger her. Der kan du også laste ned bilder med korte, informative meldinger om blærekreftt og betalingsinfo, som du kan bruke i din egen innsamlingsaksjon på facebook eller andre steder.
Pant for blærekreft. Vi har dessverre ikke ressurser til å komme hjem til deg og samle inn flaskene dine og pante dem, men når du likevel er på butikken og panter: kunne du ta lappen, løse den inn i kassa og deretter VIPPSE pantebeløpet til oss? Kunne du få familien og vennegjengen til å gjøre det samme?
Hvordan du kan hjelpe oss til å få andre til å gi
Nåværende eller tidligere arbeidsgiver. Når en nåværende eller tidligere ansatt blir syk vekker det omtanke og medfølelse hos både ledelse og kollegaer på jobb. Kreft er kanskje den sykdommen folk frykter mest. Det oppstår ofte et behov for å vite mer, særlig når sykdommen er så lite omtalt som blærekreft. Mange ønsker å vise sin omtanke gjennom å gjøre noe konkret. Ved å støtte vårt arbeid hjelper de ikke bare sin kollega men alle som er rammet av blærekreft.
Vi i Blærekreft Norge har laget et utkast til et brev som du selv eller vi kan sende til arbeidsgiveren din. Det kan lastes ned her:
Hvis du ønsker å gjøre endringer eller at vi skal sende for deg, ta kontakt via vårt kontaktskjema.
Bedrift i risiko-bransje. Blærekreft er en miljøindusert sykdom. Det betyr at blærekreft kan forhindres ved å beskytte kroppen mot skadelige stoffer.
Nest etter røyking er yrkesrelatert eksponering den største årsaken til blærekreft i Norge. Som alt annet når det gjelder blærekreft er dette lite studert, men vi har hentet informasjon fra ulike kilder hvor følgende bilde tegner seg av hvilke bransjer som bør være oppmerksomme på blærekreft: de som er i kontakt med forbrenningsprodukter, petroleumsprodukter, farger, tjærestoffer (PAH), noen løsemidler, noen plantevernmidler samt stråling. Det er først og fremst «gutta på gølvet» som utvikler blærekreft. I tillegg kommer elektrikere, rørleggere og sjåfører.
Vet du om en bedrift som kanskje er i risikosonen? Send oss et tips! Da kan vi sende et brev til bedriften med informasjon om dette og invitasjon til samarbeid. Kanskje vi sammen kan hindre noen i å utvikle blærekreft?
Samfunnsengasjerte personer. Det finnes mange gode personer i Norge. Noen av dem har et solid økonomisk fundament enten de har vært sparsommelige, hatt suksess med jobben sin eller blitt Lottomillionærer.
Mange av disse ønsker å gjøre noe godt for andre, men de aller fleste vet ingenting om blærekreft, at dette er en stor kreftform særlig blant menn, og at den har behov for et betydelig løft.
Det finnes ingen legater, fond, strategiske midler eller innretninger på gaver eller tilskudd fra store fond eller stiftelser som er tilpasset blærekreftpasi-entene: de har feil alder, kjønn, type sykdom, geografisk utbredelse og hjelpebehov til at de passer inn noe sted. Som landsdekkende organisasjon oppfyller vi heller ikke kravene til å bli grasrotmottaker.
Kan du hjelpe oss med å finne fram til personer eller bedrifter som er seg sitt samfunnsansvar bevisst? Vi har laget et hyggelig brev som vi gjerne sender ut enten direkte fra oss eller i samarbeid med deg, hvis du ønsker det.
Gå inn på vårt kontaktskjema og gi oss tipset ditt. Ditt navn blir ikke videresendt, det vil være vi som står som avsender.